Subsolurile a aproximativ 70 de case şi peste 100 de curţi şi gospodării din localitatea Căpâlniţa au fost inundate marţi seara, în urma unei ploi torenţiale care a dus la ieşirea din matcă a râului Homorodul Mic, a informat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Harghita.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Purtătorul de cuvânt al ISU Harghita, Alina Ciobotariu, a precizat pentru AGERPRES că, potrivit primarului comunei, în zonă a plouat abundent, timp de o oră, cu peste 100 litri/mp.

La faţa locului, situaţia este evaluată de autorităţile locale, împreună cu prefectul judeţului, Ion Proca, şi inspectorul-şef al ISU Harghita, iar pompieri militari din cadrul Detaşamentului Odorheiu Secuiesc, ajutaţi de voluntari de la serviciul pentru situaţii de urgenţă Căpâlniţa, acţionează pentru scoaterea apei din pivniţele oamenilor.

De asemenea, marţi seara au fost inundate şi subsolurile a trei case de locuit şi a unui bloc de locuinţe din oraşul Vlăhiţa.

La faţa locului acţionează Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Vlăhiţa şi un echipaj de la Detaşamentul Odorheiu Secuiesc, cu o autospecială complexă de primă intervenţie.

Judeţul Harghita se află sub mai multe avertizări de cod galben şi portocaliu de ploi abundente, dar a fost emis şi un cod roşu hidrologic pe râul Homorodul Mare şi pârâul Brădeşti, ce vizează depăşirea cotelor de pericol.

ISU Harghita a trimis locuitorilor din zonă şi un mesaj RO-ALERT, prin care avertizează despre pericol.

De asemenea, a fost emis un cod portocaliu pentru râul Homorodul Mic, privind depăşirea cotelor de inundaţie, dar şi mai multe coduri galbene de depăşire a cotelor de atenţie pe afluenţii râului Olt, pe râurile Târnava Mare şi Târnava Mică şi pe afluenţii râului Mureş. (AGERPRES)

(FOTO: Arhivă)

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania