8.7 C
Cluj-Napoca
AcasăEXTERNEExperiment: O jurnalistă din Germania s-a angajat la o fermă de...

Experiment: O jurnalistă din Germania s-a angajat la o fermă de căpșuni, unde lucrează români. Care sunt concluziile jurnalistei

Publicat în

spot_img
spot_img

O jurnalistă din Germania s-a angajat pentru o scurtă perioadă de timp la o fermă, la cules căpșuni. La fermă, majoritatea muncitorilor sunt români și polonezi.

Jurnalista Regine Ounas-Kräusel a lucrat o scurtă perioadă de timp ca muncitor sezonier la o fermă de căpșuni din Fischingen. Ea și-a povestit ulterior experimentul social pe care l-a făcut, iar concluzia trasă este aceea că munca este mult mai grea decât pare și „doar oamenii experimentați din Europa de Est” o pot face.

Cu sinceritate, Regine spune că experimentul ei a fost unul necesar, pentru că a fost direct afectată de restricțiile din timpul pandemiei, veniturile i-au scăzut, iar banii câștigați la fermă au fost bineveniți.

„Munca cu un grup colorat de oameni este distractivă. Sunt și germani aici, dar cei mai mulţi muncitori sunt din România și Polonia… Ajung la lucru la ora 7:00, dar Cristina Tatarici și colegii ei din România au ajuns deja de la 6:00. Un «Bună dimineața» prietenos, un scurt «Ce faci?», apoi o întreb unde ar trebui să muncesc azi. Cristina coordonează. Este prietenoasă, chiar dacă la început era sceptică”, a povestit Regine pentru Weiler Zeitung, citat de Digi24.

Regine spune că a început să lucreze la fermă pe data de 23 aprilie, iar în primele zile i-a fost extrem de greu. „Am lucrat alternativ: când în picioare, când în genunchi. Cu toate că fac jogging și gimnastică, munca la câmp este grea. Recunosc că această muncă poate fi făcută doar de către oamenii experimentați din Europa de Est“, a spus ea.

Ferma Weingartenhof din Fischingen angajează, de regulă, 18-20 de muncitori sezonieri din Europa de Est. Anul acesta a adus cel puțin opt lucrători din România. „Majoritatea femeilor și bărbaților români vorbesc cu greu limba germană… O femeie mi-a dat un măr în timpul pauzei și am aflat cum se spune mulțumesc în limba română”, a mai povestit jurnalista.

Regina spune că, în ciuda barierelor lingvistice, a reușit să stabilească niște conexiuni cu muncitorii din România: „Despre Cristina știu, de exemplu, că locuiește în orașul Brașov și vine aici de 14 ani. O altă femeie îşi lasă copilul cu bunicii, în timp ce ea lucrează în Germania. În România se găsește de lucru, dar salariile sunt mici, mi-a spus un român”.

În timp ce Regina s-a întors la activitățile ei obișnuite, colegele ei din România mai stau la fermă câteva săptămâni.

FOTO: Weiler Zeitung

Articole recente

Iuliu Winkler: Implicarea tinerilor și învățarea limbilor străine, oportunitate pentru a îmbunătăți înțelegerea interculturală și plurilingvismul

Deputatul european Iuliu Winkler (UDMR/EPP) a declarat astăzi, cu ocazia Zilei Europene a Limbilor, că sărbătoarea este strâns legată în acest an de manifestările dedicate Anului european al tineretului (EYY2022), iar Comisia Europeană și Consiliul Europei fac eforturi pentru a lărgi numărul de limbi străine pe care oamenii le învață de-a lungul vieții lor, pentru a îmbunătăți plurilingvismul și înțelegerea interculturală.

VIDEO | De ziua lor, salvatorii au salvat o femeie implicată într-un accident de ATV

Exact în ziua în care se împlinesc 32 de ani de la înființarea S.M.U.R.D., paramedicii Detașamentului de Pompieri Orăștie, alături de Salvamont Hunedoara au avut parte de o intervenție contracronometru

Președintele popularilor europeni: România, Bulgaria și Croația trebuie să devină în sfârşit state membre ale spaţiului Schengen

"Bulgaria, Croaţia şi România îndeplinesc condiţiile pentru a adera la zona Schengen şi încă aşteaptă ca decizia finală să fie adoptată de Consiliul UE. Locul lor este în spaţiul Schengen. Aveţi sprijinul total al Partidului Popular European", a spus Manfred Weber

Ratele pentru locuințe ale magistraților vor fi achitate de stat | „Nu există prevedere mai grețoasă și mai nesimțită” – reacția judecătoarei Adriana Stoicescu 

Cunoscută pentru declarațiile sale foarte dure, judecătoarea Adriana Stoicescu din Timișoara a spus despre noua inițiativă legislativă că este „grețoasă și nesimțită”.

Mai multe articole de același fel