FOTO | Reabilitarea Casei Darvas, unul dintre viitoarele puncte de atracție din centrul istoric al Oradiei, s-a încheiat

Data:

Așa cum se știe, Oradea celebrează anual patrimoniul Art Nouveau. Anul acesta celebrarea se face printr-un eveniment inedit organizat de Oradea Heritage – Fundația de protejare a monumentelor istorice din județul Bihor și constă în distribuirea în mediul online a unui clip de promovare pe tema vitraliilor din oraș.

În conformitate cu abordarea de la nivelul parteneriatului din proiectul “Protejarea și promovarea sustenabilă a moștenirii Art Nouveau în Regiunea Dunării – acronim Art Nouveau”, finanțat prin Programul de Cooperare Transnațională Dunărea, Primăria Municipiului Oradea prin Oradea Heritage s-a aliniat temei europene a anului 2020, “stained-glass Art Nouveau” vitraliilor Art Nouveau, dar adaptată specificului local. Conceptul derivă din trăsăturile specifice curentului Art Nouveau, care se remarcă prin prelucrarea unor teme inspirate de mediul natural, în special de floră și faună. Ediţia a opta din anul 2020 a Zilei Mondiale Art Nouveau va evidenţia aceste modele care transpun decorul imaginat de artişti în sticlă.

O clădire emblematică care se bucură de vitralii impresionante și care a fost cuprinsă în clipul de promovare este Casa Darvas – La Roche, una dintre cele mai de preţ bijuterii arhitectonice ale oraşului Oradea, fiind construită între anii 1909 şi 1912 de către fraţii László şi József Vágó în stil Art Nouveau-Secession. Situată pe strada Iosif Vulcan, la nr. 11, cocheta clădire este unică prin frumuseţea şi modernitatea sa, putând sta alături de cele mai originale creaţii arhitecturale europene de la începutul secolului XX. Proiectul de restaurare a Casei Darvas – La Roche în vederea valorificării patrimoniului cultural secession a început în ianuarie 2018, lucrările fiind finanțate din fonduri europene. Valoarea contractului de execuție este de 4.793.443.71 lei (fără TVA),  respectiv 5.704.198.01 lei cu TVA, iar executantul lucrărilor de restaurare este S.C. Constructorul Sălard S.R.L.

În acest moment, lucrările de reabilitare a imobilului sunt finalizate și se fac ultimele pregătri în vederea efectuării recepției la terminarea lucrărilor.

În continuare, Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural urmează să amenajeze spațiul muzeal și să deschidă în a doua jumătate a lunii august Secția Muzeală Art Nouveau.

”După ce în anii trecuți primăria a reușit să cumpere toate spațiile din această clădire, am decis să o amenajăm ca un viitor muzeu. Întreaga clădire a fost total reabilitată din fonduri europene, lucrările începând din anul trecut. Muzeul va fi deschis publicului la jumătatea lunii august. Până atunci, colegii noștri de la Muzeul Orașului Oradea vor instala piesele de mobilier și celelalte amenajări specifice unui circuit muzeal. Suntem în curs de a achiziționa piese originale de mobilier care au aparținut fraților Vago, arhitecții clădirii.

Sunt convins că orădenii şi turiștii care-i vor trece pragul după 15 august vor fi de acord că această clădire emblematică pentru arhitectura Secession a meritat efortul de reabilitare. Mulțumesc tuturor celor care au contribuit la finalizarea acestui proiect.” a declarat primarul Ilie Bolojan.

Distribuie știrea:

Stiri recente

Alte articole asemănătoare
Related

Opt percheziţii la persoane care sunt bănuite de furtul unui seif cu bani 

Conform sursei citate, în urma percheziţiilor domiciliare, poliţiştii au ridicat, în vederea continuării cercetărilor, mai multe telefoane mobile, înscrisuri (bonuri de casă cu sume cheltuite), 15.900 de euro, 60.200 de lei, documentele autoturismului folosit, 2 staţii de emisie-recepţie şi obiecte vestimentare.

Şase asistente medicale din Bihor, Satu Mare și Sălaj, premiate la Oradea cu premiul ”Dr. Mozes Carol”

Iniţiatorul acestui premiu, Cseke Attila, fost ministru al Sănătăţii, a precizat că alegerea temei nu a fost deloc dificilă, fiind recompensaţi "cei mai buni dintre cei buni", pentru implicarea lor profesională şi sufletească în traversarea crizei sanitare.