Lucrări de întreținere la grupul statuar ”Matia Corvin” din Cluj

Grupul statuar ”Matia Corvin” din centrul Clujului are nevoie de lucrări de mentenanță anuale. În primul rând este vorba despre ceruire, dar și alte lucrări de întreținere. Din motive mai mult sau mai puțin cunoscute, aceste lucrări nu s-au desfășurat cu regularitatea dorită. Grupul statuar a trecut în urmă cu 10 ani prin ample lucrări de restaurare, însă de atunci puține s-au mai făcut pentru monumentul care se identifică cu orașul.

Deoarece suprafața grupului statuar ”Matia Corvin” are nevoie de ceruire anuală, întreținere ce nu a fost executată din 2012 încoace, acum este nevoie de o lucrare mult mai amplă de curățare. Așa după cum se știe, sculpturile de bronz, în lipsa ceruirii, oxidează, ceea ce nu pune în pericol opera în sine, ci creează un efect estetic negativ.

Anul trecut primăria Cluj-Napoca a cerut oficial la București avizul pentru acest tip de lucări, însă de acolo a venit un răspuns oarecum previzibil, respectiv s-a cerut întocmirea unei documentații în legătură cu lucrările ce urmează a fi executate. Documentația ar fi costat 10.000 lei, suportați, desigur, din bugetul local.

Sculptorul Kolozsi Tibor, sub conducerea căruia a fost executată restaurarea de acum 10 ani, a fost înștiințat săptămâna trecută de către Primărie că arhitectul Virgil Pop, președintele Comisiei Zonale a Monumentelor din Cluj, a aprobat lucrările de întreținere necesare la grupul statuar, aprobare ce a întârziat câteva luni din cauza pandemiei.

Odată obținute aprobările, lucrările vor începe chiar în zilele următoare, durata lor nedepășind răstimpul unui sfârșit de săptămână.

Totalul cheltuielilor pentru aceste lucrări nu va depăși 2000 lei, este de părere Kolozsi Tibor.

Grupul statuar ”Matia Corvin” a fost inaugurat în 1902 și restaurat pentru prima dată în 1941–1942, când Transilvania de Nord a devenit parte a Ungariei . În acel moment, stema originală și inscripția originală în limba maghiară au fost, de asemenea, returnate pe piedestal. În 1958 au fost făcute reparații minore la piedestal. De-a lungul anilor, starea statuii s-a deteriorat constant, apa s-a infiltrat pe piedestal și statuia ecvestră s-a degradat constant. În 2006, guvernele maghiar și român au decis să restaureze statuia împreună și să suporte jumătate din costul estimat de 800.000 de euro.

Contractul de restaurare a sculpturii a fost semnat pe 22 iulie 2009, termenul de finalizare a lucrărilor a fost 22 iulie 2010, dar lucrările de renovare au fost întârziate, contractantul principal Concefa și sculptorul Tibor Kolozsi predând lucrarea la sfarsitul anului.

Adrian Meitner