fbpx
spot_img
17.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI CLUJLucrări de întreținere la grupul statuar ”Matia Corvin” din Cluj

Lucrări de întreținere la grupul statuar ”Matia Corvin” din Cluj

Publicat în

spot_img
spot_img

Grupul statuar ”Matia Corvin” din centrul Clujului are nevoie de lucrări de mentenanță anuale. În primul rând este vorba despre ceruire, dar și alte lucrări de întreținere. Din motive mai mult sau mai puțin cunoscute, aceste lucrări nu s-au desfășurat cu regularitatea dorită. Grupul statuar a trecut în urmă cu 10 ani prin ample lucrări de restaurare, însă de atunci puține s-au mai făcut pentru monumentul care se identifică cu orașul.

Deoarece suprafața grupului statuar ”Matia Corvin” are nevoie de ceruire anuală, întreținere ce nu a fost executată din 2012 încoace, acum este nevoie de o lucrare mult mai amplă de curățare. Așa după cum se știe, sculpturile de bronz, în lipsa ceruirii, oxidează, ceea ce nu pune în pericol opera în sine, ci creează un efect estetic negativ.

Anul trecut primăria Cluj-Napoca a cerut oficial la București avizul pentru acest tip de lucări, însă de acolo a venit un răspuns oarecum previzibil, respectiv s-a cerut întocmirea unei documentații în legătură cu lucrările ce urmează a fi executate. Documentația ar fi costat 10.000 lei, suportați, desigur, din bugetul local.

Sculptorul Kolozsi Tibor, sub conducerea căruia a fost executată restaurarea de acum 10 ani, a fost înștiințat săptămâna trecută de către Primărie că arhitectul Virgil Pop, președintele Comisiei Zonale a Monumentelor din Cluj, a aprobat lucrările de întreținere necesare la grupul statuar, aprobare ce a întârziat câteva luni din cauza pandemiei.

Odată obținute aprobările, lucrările vor începe chiar în zilele următoare, durata lor nedepășind răstimpul unui sfârșit de săptămână.

Totalul cheltuielilor pentru aceste lucrări nu va depăși 2000 lei, este de părere Kolozsi Tibor.

Grupul statuar ”Matia Corvin” a fost inaugurat în 1902 și restaurat pentru prima dată în 1941–1942, când Transilvania de Nord a devenit parte a Ungariei . În acel moment, stema originală și inscripția originală în limba maghiară au fost, de asemenea, returnate pe piedestal. În 1958 au fost făcute reparații minore la piedestal. De-a lungul anilor, starea statuii s-a deteriorat constant, apa s-a infiltrat pe piedestal și statuia ecvestră s-a degradat constant. În 2006, guvernele maghiar și român au decis să restaureze statuia împreună și să suporte jumătate din costul estimat de 800.000 de euro.

Contractul de restaurare a sculpturii a fost semnat pe 22 iulie 2009, termenul de finalizare a lucrărilor a fost 22 iulie 2010, dar lucrările de renovare au fost întârziate, contractantul principal Concefa și sculptorul Tibor Kolozsi predând lucrarea la sfarsitul anului.

Adrian Meitner

Articole recente

Sistare alimentare cu gaze naturale pentru consumatorii din localitatea Vulcan

Delgaz Grid a fost nevoita sa sisteze alimentarea cu gaze naturale pentru consumatorii din...

Dublă lansare de carte la Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara

Evenimentul este găzduit de Galeria Indecis, în parteneriat cu Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte.

Program bogat și multă distracție la ediția cu numărul 26 a Zilelor Orașului Satu Mare

Evenimentul are loc în 24-26 mai. Vezi programul complet

International Staff Week la Universitatea Politehnica Timișoara, cu oaspeți din 16 țări

Universitatea Politehnica Timișoara organizează în perioada 20-24 mai 2024 cea de-a doua ediție a Săptămânii Internaționale Erasmus+, cu tema „Sinergii în lumea academică: cultivarea alianțelor, facilitarea interculturalității și promovarea durabilității”.

Mai multe articole de același fel

Castelul Rákóczi-Bánffy de la Gilău a fost inaugurat, după ample lucrări de restaurare

Castelul Rákóczi-Bánffy se află la 20 de kilometri de Cluj-Napoca, are o formă pătrată cu patru bastioane pe colţuri şi conţine 60 de săli. Înaintea naţionalizării i-a aparţinut contesei Katinka Bánffy. Până în 2002, în clădire a funcţionat o şcoală ajutătoare, castelul fiind restituit nepotului contesei, istoricului Tamás Barcsay, după o perioadă de 7 ani. Prima menţionare scrisă a castelului datează din 1439.

Intrare gratuită la UNTOLD şi Neversea în schimbul donării de sânge, în cadrul campaniei Blood Network

Persoanele care donează sânge între 18 mai şi 30 iunie, atât la caravana mobilă, cât şi în Centrele de Transfuzie din ţară, în cadrul campaniei Blood Network ajunsă în acest an la a X-a ediţie, vor primi un bilet gratuit de o zi la festivalul UNTOLD sau Neversea.

UBB lansează o platformă de cercetare a sănătăţii la nivel internaţional

Platforma este rezultatul colaborării între două institute de referinţă ale UBB: Institutul de Studii Avansate în Psihoterapie şi Sănătate Mintală Aplicată (Institutul de Sănătate Mintală)