10 iunie este Ziua Mondială ART NOUVEAU, stabilită în 2013 pentru a celebra memoria a doi mari reprezentanți ai stilului – Antonio Gaudi și Ödön Lechner.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Cu ocazia acestei zile, la nivel mondial se organizează evenimente care readuc în atenția publicului oamenii și operele ce au marcat acest curent artistic și patrimoniul Art Nouveau din Europa.

În ultimii trei ani, Oradea s-a alăturat Zilei Mondiale ART NOUVEAU organizând o serie de evenimente menite să promoveze specificul ART NOUVEAU în rândul comunității locale și a turiștilor. Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului ART NOUVEAU, finanțat în cadrul Programului de Cooperare Transnațională DUNĂREA, în cadrul căruia Primăria Municipiului Oradea are rolul de lider de proiect.

Oradea s-a aliniat temei europene a anului 2020 – ”stained-glass Art Nouveau” vitraliilor Art Nouveau. Conceptul derivă din trăsăturile specifice curentului Art Nouveau, care se remarcă prin prelucrarea unor teme inspirate de mediul natural, în special de floră și faună. Ediția a opta din anul 2020 a Zilei Mondiale Art Nouveau va evidenția aceste modele care transpun decorul imaginat de artiști în sticlă.

În acest an, Primăria Oradea propune publicului cu prilejul Zilei Mondiale ART NOUVEAU o călătorie virtuală prin palatele din patrimoniul cultural al orașului.

Proiectul este realizat de Oradea Heritage – Fundația de Protejarea Monumentelor Istorice din Bihor – www.oradeaheritage.ro

(SURSA FOTO: Oradea Heritage)

(Producție video: The Brothers M)

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania