Cetatea Sarmizegetusa Regia, restaurată și promovată din fonduri norvegiene. Ce lucrări se vor face și câți bani vor fi investiți în monumentul UNESCO

0
208

Consiliul Județean Hunedoara a obținut o finanțare în valoare de aproximativ două milioane de euro pentru conservarea, restaurarea și punerea în valoare a Sarmizegetusei Regia, munoment aflat pe lista patrimoniului mondial UNESCO.

Este vorba despre proiectul ”Capitala Daciei – muzeu viu al patrimoniului cultural european”, depus prin programul RO-Cultura, apelul ”Restaurarea și revitalizarea monumentelor istorice”, program finanțat prin Granturi SEE (fonduri norvegiene) 2014 – 2021.

Partenerul român în cadrul proiectului este Fundația Mihai Eminescu Trust, iar partenerul norvegian este Møre & Romsdal County Council. Valoarea nerambursabilă a proiectului va fi de aproximativ două milioane de euro, iar co-finanțarea asigurată de administrația județului se ridică la un milion de euro.

Potrivit CJ Hunedoara, obiectivul proiectului este acela de a avea un monument istoric restaurat și revitalizat, valorificat cultural și economic, care să atragă după sine creșterea cu cel puțin 30% a numărului de vizitatori și să readucă în atenția publicului o serie de activități interactive, printre care și reînvierea unor meșteșuguri tradiționale (fierăria dacică, prin amenajarea unui atelier mobil).

Proiectul include proiectare și execuție de lucrări de restaurare, realizarea de structuri/ panouri modulare amplasate în zona sitului pentru promovarea tradițiilor meșteșugărești, a obiceiurilor populare din județul Hunedoara și, implicit, din zona Sarmizegetusei, organizarea unei expoziții internaționale, digitizarea și promovarea proiectului.

Întregul zid al cetății va fi restaurat și incinta militară va fi transformată într-un ”muzeu viu”, completată cu cercetări arheologice, taluzări și amenajări ale terenului, refacerea și îmbunătățirea infrastructurii de vizitare – trasee de acces, semnalizare, realizare lapidariu și adăpost pentru vizitatori.

Durata de implementare a proiectului este de 48 de luni.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania