Ministrul ungar al Agriculturii, István Nagy, prezent astăzi în localitatea Mata din zona Hortobágy, a predat patru armăsari care vor ajunge la câțiva fermieri din Transilvania, într-un program care își propune să ajute la creşterea efectivului de cabaline din Ardeal.

Ministerul Agriculturii din Ungaria are în subordine şapte herghelii naţionale, acestea fiind și cele care au oferit cei patru armăsari donați astăzi. De altfel, așa după cum susține István Nagy, experţii au selectat “patru armăsari ireproşabili”. Un armăsar din rasa semigreu din Parcul Naţional “Őrség” va ajunge la Turda, iar un nonius din herghelia companiei “Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit” Kft, va merge la Vlaha. Ceilalţi doi cai vor ajunge în judeţul Harghita, la Lăzarea, un armăsar de sport tot dintr-o rasă veche maghiară din Parcul Naţional “Bükk”, iar la Remetea, un pur sânge englez din herghelia Fermei Naţionale de la Bábolna.

Armăsarii sunt oferiți cu titlu de împrumut, István Nagy declarând că pot fi folosiţi şi pentru reproducţie, pe lângă scopul de promovare a raselor autohtone maghiare şi a rasei pur sânge englez, care a fost folosită în dezvoltarea
mai multor rase maghiare de cai.

Ministrul a mai explicat că armăsarii din diferitele rase, plasaţi deocamdată experimental în Transilvania, vor fi monitorizați pentru a se observa ce efecte vor avea asupra populaţiei eterogene de armăsari din Transilvania în ceea ce priveşte aspectul acestora, capacitatea lor de muncă sau performanţa sportivă. Rezultatele vor fi evaluate periodic de către specialişti şi se va lua apoi o decizie dacă armăsarii vor rămâne pentru o perioadă mai lungă în Transilvania sau vor fi readuşi în hergheliile lor din Ungaria.

Sursa: MTI

Publicaţia Știrile Transilvaniei se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului. Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.