Formatul din 2020 al festivalului include zilnic secțiunea „FITS FOR KIDS” – Povești Magice cu Marian Râlea de la ora 9.30, o ocazie bună pentru toată familia de a asculta o poveste magică despre viață narată de îndrăgitul actor.
De asemenea, în fiecare zi puteți participa la conferințe speciale cu regizori, actori, coregrafi, artiști celebri. Din experiența edițiilor anterioare a FITS ele sunt foarte interesante și gustate de public.
Un alt moment foarte îndrăgit al edițiilor anterioare ale festivalului erau spectacolele de teatru-lectură, excelent selecționate de către organizatori și jucate în subsolul Librăriei Humanitas de pe pietonala Nicolae Bălcescu din Sibiu. Desigur că la ediția online va lipsi atmosfera aceea din librărie, în care stai înghesuit printre cărți și bei un ceai/o cafea ascultând o piesă de teatru fabuloasă, va lipsi probabil secțiunea Q&A de la final cu regizorul, scenaristul, actorii ce au jucat în piesă, vor lipsi mai ales părerile schimbate cu prietenii la o terasă prin Piața Mică a Sibiului, dar cu siguranță aceste piese de teatru ne vor impresiona.
E de apreciat intenția organizatorilor de a păstra oarecum spiritul festivalului real prin programarea zilnică în cadrul ediției online a unor spectacole stradale, a unor spectacole de dans contemporan și a unor concerte sau piese de operă. Vom putea doar să ne imaginăm spectacolul din stradă, vibrația orașului în festival.
În prima zi a festivalului v-aș recomanda să nu ratați:
Ora 12.00 „După Bătălie” – Teatru/Sezonul Italian – Emillia Romagna Teatro Fondazione – Pippo Delbono Company – un spectacol de Pippo Delbono
SINOPSIS FITS:
“După bătălie” este o ușă deschisă spre partea întunecată a existenței noastre, într-un flux continuu ce străbate vidul descoperit. Prin intermediul ritmului muzical și al dansului, regăsind în cuvinte și în versuri armonia dintre limbaj și emoție, urmărim cum durerea prezentului se transfigurează în credința viitorului. Artiștii din compania lui Delbono continuă să spargă granițele necunoscutului, intrând într-un ocean fără sfârșit al metamorfozelor, unde izbăvirea este posibilă doar după inevitabilul naufragiu.
În această călătorie, li se alătură o prezență nouă: dansatoarea Marigia Maggipinto, care a făcut parte din compania de dans condusă de Pina Bausch. Fundalul muzical include un melanj de compoziții de Verdi, Nicolò Paganini, și Ceaikovski și muzică originală compusă și interpretată live de românul Alexandru Bălănescu, violonist, compozitor și interpret de muzică compusă la începutul mileniului al treilea.
MESAJUL COMPANIEI:
„Viața înseamnă Teatru și Cultură. Cultura nu poate fi oprită, căci aceasta este esența existenței umane.
Teatrul, Muzica, Cinematografia, Opera – toate acestea sunt interpretări ale realității vieții, elemente care, în această situație de urgență, ne consolează în zilele lungi și ne ajută să regăsim valorile neglijate ale patrimoniului personal și național.
Teatrul trebuie să fie un loc de întâlnire între oameni, permițându-le să se simtă aproape unii de alții. Chiar dacă, la început, vom fi așezați la 3-4 scaune distanță, ideea e să nu uităm că suntem oameni și că ne întâlnim. Teatrul ne aduce împreună.”
– Compania Pippo Delbono
În 2011 spectacolul a câștigat un premiu UBU pentru cea mai bună producție de teatru a anului.
Italianul Pippo Delbono e un artist atipic, provocator şi revoltat, dar în acelaşi timp tandru şi foarte uman. Piesa “După Bătălie” e un teatru povestit la persoana întâi de către acest “copil teribil” al teatrului contemporan, Pippo Delbono (in toate piesele sale îl regăsim în scenă pe Pippo), o călătorie personală sau cum îl descrie chiar el: „o nevoie de luciditate după o clipă de nebunie”. Singur în scenă la începutul și finalul piesei, Pippo urlă, plânge, cântă, dansează, se dezbracă pe scenă. Pippo Delbono poartă moartea în sine: homosexual și seropozitiv. Un teatru ce are energia disperării, dar o disperare vitală ce nu exclude speranța, umanitatea. Un teatru angajament politic – Pippo crede că teatrul trebuie să preia ștafeta revoltei politice și poetice.
Ora 14.00 „Memorandum” – Dans/Sezonul Israelian – Kolben Dance Company – un spectacol de Amir Kolben
Muzică: Philip Glass, Faith No More, Nick Cave, The Beatles, Alva Noto, Einstuerzende Neubauten, Tao Drummers of Japan, Henry Purcell, Zbigniew Preisner
SINOPSIS FITS:
Spectacolul „Memorandum” a fost creat la aniversarea a 20 de ani de existență a Kolben Dance Company, pe baza proceselor creative ale memorării și reconstrucției. „Memorandum” este situl arheologic al corpului și al sufletului: cu cât sapi mai adânc, cu atât vei descoperi mai multe straturi vechi îngropate sub cele mai noi. Însă, de fapt, aceste săpături pline de speranță și optimism stabilesc conexiuni ce n-au existat niciodată între diferitele niveluri. Prin munca de expunere a lor, acestea devin elemente ale unei noi lucrări, relevând noi înțelesuri, neașteptate chiar și pentru creatorul lor.
Amir Kolben: „La moartea tatălui meu, eram prea tânăr și credeam că-mi voi aminti mereu. Când a murit mama, știam deja că nu era așa. De atunci, lucrez zilnic cu memoria mea. Acest spectacol este dedicat mamei mele, Chasia Kolben, trecută prematur în neființă cu două săptămâni înainte de vârsta de 100 de ani.”
MESAJUL COMPANIEI
„Mulți oameni și mulți decidenți spun că arta nu este o necesitate, ci un lux. Și totuși, în timpul pandemiei de Covid-19, cu toții și-au păstrat mintea limpede cu ajutorul filmelor, spectacolelor de dans, muzicii, cărților etc. Căci arta dă sens vieții indiferent de situație.”
– Amir Kolben
Acest spectacol va fi pentru mine cel mai așteptat eveniment al zilei de 12 iunie. Școala israeliană de dans contemporan e probabil cea mai bună din lume în acest moment și Kolben Dance Company e una dintre cele mai prestigioase dintre companiile israeliene de dans contemporan. Ei au mai fost prezenți la Sibiu și în 2018 cu spectacolul „On the Edge”.
Un plus pentru spectacolul din acest an este coloana sonoră ce promite sonorități cunoscute și îndrăgite de mine cum ar fi muzica Faith No More, Nick Cave, Einstuerzende Neubauten (trupa simpaticului Blixa Bargeld), The Beatles, etc.
Ora 15.00 “Caractere” – Teatru/Sezonul Japonez – Tokio Metropolitan Theatre – un spectacol de Hideki Noda
SINOPSIS FITS:
Folosind ca motiv o acțiune teroristă a unei organizații religioase, Noda redă acel impuls de neoprit resimțit de fiecare dintre noi. În acest spectacol atât de apreciat de critici, imaginația artistului explodează. Acțiunea se desfășoară într-un mic orășel, în timpul unui curs de caligrafie. Din întâlnirea dintre un „căutător” și un „convingător”, rezultă universul mitologiei grecești. Noda surprinde cu iscusință metamorfoza zeilor eleni, întrepătrunsă cu elemente ale psihicului uman la limita nebuniei. Cum ajunge „o convingere idealistă să se metamorfozeze în nebunie criminală”? Iată deci întrebarea fără răspuns lansată publicului, odată cu impulsul necontrolat spre rugăciune.
MESAJUL COMPANIEI:
„Mă întreb în sinea mea care este rolul artei și al artiștilor în astfel de perioade de criză și nu găsesc un răspuns clar. Aceeași întrebare mi-am pus-o și în 2011, când Japonia a fost devastată de un mare cutremur. Apoi, unul dintre cei mai mari dramaturgi japonezi, Minoru Betsuyakus, care ne-a părăsit în februarie, mi-a zis: «Poate că teatrul nu este un leac pentru societate la un anumit moment în timp, dar cu siguranță este un leac ce va avea efect mult timp de aici încolo.»
Astfel că fac tot ce pot să deschid teatrul; poate nu azi, ci mâine.”
– Hideki Noda
Hideki Noda este scriitor, regizor de teatru, actor şi directorul artistic al Teatrului Tokyo Metropolitan din 2009. Operele sale au avut o influenţă majoră asupra teatrului japonez şi este apreciat de multă vreme ca unul dintre cei mai însemnaţi profesionişti de teatru. În 1993, a înfiinţat la Tokyo o companie de producţii teatrale numită NODA・MAP. Numele companiei porneşte de la ideea de a folosi harta (map) pentru a ne ghida din lumea noastră cotidiană în cea a teatrului care este în aceeaşi măsură poetică şi fizică. Spectacolele sale au fost prezentate în Japonia, Londra, New York, Hong Kong, Israel, Seoul, Sibiu, Thailanda, Korea şi Edinburgh. Este câştigătorul a celor mai importante premii pentru teatru din Japonia. A fost numit Ofiţer Onorific al Imperiului Britanic în 2009 şi a primit Medalia cu Panglică Purpurie pentru contribuţia în educaţie şi cultură în 2011.
Alte repere interesante din cursul zilei de 12 iunie ar putea fi la 17.30 piesa de operă”Adriana Lecouvreur” interpretată de către The Royal Opera House/Marea Britanie având-o în distribuție ca prim-solistă pe Angela Gheorghiu sau spectacolul de dans indian de la ora 22.30 “Inter_Rupted” care promite să fie o sărbătoare a existenței omului, corpului și spiritului uman.
Bucurați-vă de spectacolul lumii la FITS 2020 – online!
