fbpx
1.7 C
Cluj-Napoca
AcasăADMINISTRAȚIEVIDEO. Ludovic Orban, despre măsurile de relaxare după 15 iunie și prelungirea...

VIDEO. Ludovic Orban, despre măsurile de relaxare după 15 iunie și prelungirea stării de alertă. Cine va mai sta în izolare dacă vine din străinătate, ce vor face părinții cu copiii după încheierea anului școlar, ce piscine se vor deschide

Publicat în

spot_img
spot_img

Primul Ministru Ludovic Orban a făcut, în cadrul ședinței de guvern de joi, o serie de declarații despre măsurile de relaxare după data de 15 iunie și prelungirea stării de alertă. Orban a spus că Guvernul va aproba, săptămâna viitoare, prelungirea stării de alertă.

“În cadrul Comitetului Național pentru Situații de Urgență am decis să propunem pentru hotărârea de Guvern reluarea unor activități și o serie de măsuri de relaxare”, a afirmat premierul Orban.

Una dintre măsurile de relaxare discutate este ridicarea, pentru cei veniți din străinătate, a obligativității izolării la domiciliu pentru două săptămâni.

“Institutul Național de Sănătate Publică va aplica o metodologie de evaluare a nivelului de răspândire a infecției cu coronavirus în celelalte țări. În baza acestei metodologii se va acorda un coeficient privitor la nivelul de răspândire pe baza analizei numărului de infectări din ultimele 14 zile. Toate țările care vor avea un coeficient sub cinci vor intra în măsura de exceptare de la obligația de izolare la domiciliu pentru persoanele care vin din acele țări. Am să dau câteva exemple – Austria, Bulgaria, Grecia și alte țări de la nivel european, unde este evident că răspândirea este mai redusă”, a declarant Ludovic Orban.

De asemenea, traficul aerian pentru țările cu nivel mic de răspândire va putea fi reluat, în baza hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență

Privind activitățile economice, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a decis că mall-urile se vor deschide, dar nu vor putea funcționa cinematografele, restaurantele, cafenelele, barurile, locurile de joacă și sălile de jocuri, putând funcționa doar localurile care au terase.

Se va relua și activitatea de tratament balnear.

Odată cu terminarea anului școlar va înceta măsura de sprijin pentru părinții care au stat acasă cu copiii pe perioada cât aceștia nu au mers la școală, beneficiind de plata a 75 la sută din salariu. Pentru cei care nu vor găsi soluții pentru copii pe perioada verii, sub recomandări stricte ale Ministerului Sănătății, se vor deschide anumite grădinițe și școli care aveau programe pe pentru vacanță.

Se va permite creșterea numărului de la trei la șase persoane pentru activitățile sportive și recreative care se desfășoară în aer liber.

Se va permite reluarea activităților pentru jocurile de noroc.

Se reia activitatea în piscine exterioare, odată cu venirea sezonului cald.

“Am văzut că în media a apărut informaţia că astăzi vom lua decizia privind prelungirea stării de alertă. Nu vom lua astăzi decizia de prelungire a stării de alertă, decizia o vom lua s[pt[m\na viitoare, la finalul perioadei pentru care am declarat stare de alertă prin hotărâre de guvern, cu aprobarea Parlamentului. Deci, vom avea şedinţa de guvern în care vom adopta hotărârea de guvern pentru prelungirea stării de alertă săptămâna viitoare, în prima şedinţă pe care o vom organiza. Se ştie că starea de alertă este instituită până-n data de 16 iunie inclusiv, obligaţia noastră este să adoptăm hotărârea de guvern de prelungire a stării de alertă până la expirarea perioadei. Adică, hotărârea de guvern va trebui publicată în Monitorul Oficial în cursul zilei de 16 iunie”

“Starea de alertă este indispensabilă pentru a putea menține în vigoare toate reglementările care sunt necesare pentru a garanta protecția sănătății și vieții cetățenilor. (…) Decizia prelungiurii stării de alertă nu este o decizie care are un conținut politic și am fost mirat să văd că se politizează acest subiect. Decizia prelungirii stării de alertă este o decizie care este susținută de aproape toți specialiștii alături de care am muncit în această perioadă”, a mai declarat premierul.

Articole recente

Adolescenta care a înjunghiat un pedagog la un liceu din Oradea a fost reţinută pentru tentativă de omor

Conform anchetatorilor, fata a avut ascuns în mânecă un cuţit cu lama de 21 de cm. Leziunile suferite de bărbat necesită 40-45 de zile de îngrijiri medicale.

O gospodărie tipică săsească din Viscri va fi restaurată cu ajutorul fundației Regelui Charles

Valoarea contractului de finantare este de 207.510 lei, iar fundația Mihai Eminescu Trust are o contribuție proprie de 29.401 lei.

Renumita Filarmonică de Copii din Vlăhița concertează la Biserica Romano-Catolică „Krisztus Király” din Sfântu Gheorghe

În spectacolul intitulat „Îngerii cântă”, cei 140 de membri ai Filarmonicii de Copii vor interpreta lucrări corale bisericești pentru Advent și cântece populare maghiare de Crăciun, precum și adaptări ale cântecelor populare de Crăciun din alte culturi.

O nouă recunoaștere internațională pentru Universitatea Politehnica Timișoara

Universitatea Politehnica Timișoara primește o nouă recunoaștere internațională prin realegerea profesorului Erwin-Christian Lovasz în funcția de Secretar General al Federaţiei Internaţionale de Promovare a Ştiinţei Mecanismelor şi a Maşinilor (IFToMM), la cel de-al XVI-lea Congres Internaţional de Ştiinţa Mecanismelor şi a Maşinilor, la Tokyo, Japonia.

Mai multe articole de același fel

Scandal în Primăria Brașov | Viceprimarul Sebastian Rusu şi-a găsit biroul sigilat, după ce fusese anunţat că i se va aloca un birou în...

Viceprimarul municipiului Braşov, Sebastian Rusu, preşedinte al organizaţiei municipale PNL Braşov, a constatat, marţi, că biroul său din sediul Primăriei Braşov, situată pe Bulevardul Eroilor din municipiu, a fost sigilat, după ce, în urmă cu o săptămână, fusese anunţat că a primit atribuţii legate de funcţionarea unui cimitir şi că va primi un birou în cimitir.

Antal Árpád: Sesizarea ANI către Parchet nu reprezintă începerea urmăririi penale faţă de mine şi nici inculparea mea

ANI a anunţat vineri că a sesizat PICCJ cu privire la existenţa unor indicii referitoare la posibila săvârşire de către primarul municipiului Sfântu Gheorghe din judeţul Covasna, a infracţiunii de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, prevăzută de art. 301 din Codul Penal.