Consilierii județeni din Maramureș au aprobat în ultima ședință proiectul „Testăm pentru sănătatea  maramureşenilor”, o inițiativă prin care vor fi testați COVID-19, gratuit, până la sfârșitul acestui an, 50.000 de locuitori din județ, care nu se înscriu în definițiile de caz prezentate în metodologia națională de testare.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Campania este realizată în parteneriat de Consiliul Județean (CJ) Maramureș și Primăria Baia Mare.

Potrivit CJ Maramureș, principiul testării în masă se referă la o nouă metodă de testare, și anume testarea de grup prin metoda „pooling”, posibilă prin utilizarea capacității de testare automată a laboratoarelor de biologie moleculară. Spre exemplu, în cazul unui angajator care va dori testarea tuturor angajaților dintr-o secție, se vor preleva probe de la fiecare angajat, care apoi se vor stoca într-un mediu de cultură umed. Dacă una dintre persoanele testate este infectată, toate celelalte probe vor prezenta infecția. Dacă niciuna dintre persoanele testate nu este infectată cu virusul SARS-CoV-2, va fi suficientă testarea unei singure probe, pentru a indica rezultatul negativ la nivelul întregului grup. În cazul unui rezultat pozitiv, se va relua testarea efectivă a fiecărui angajat în parte. Prin testarea automată, capacitatea de prelucrare a probelor crește, iar prin utilizarea metodei „pooling” se face o mare economie, atât în ceea ce privește kiturile de testare, cât și în privința timpului alocat testării.

„Consiliul Județean Maramureș a fost, în această perioadă, unul dintre principalii actori implicați în lupta pe care județul Maramureș a dus-o în încercarea de a preveni răspândirea noului coronavirus, investind aproximativ 10 milioane de lei în această direcție. La nivel național, sunt puține administrații locale care au implementat un astfel de proiect de testare în masă. După București și Bihor, ne dorim să fim următoarea administrație din țară care propune un program de testare, paralel cu cel stabilit de Ministerul Sănătății.”, a declarat șeful administrației județene, Gabriel Zetea. Proiectul urmeză să implementat de către Consiliul Județean Maramureș în cooperare cu Municipiul Baia Mare, Spitalul de Pneumoftiziologie ,,Dr. Nicolae Ruşdea”, Direcţia de Sănătate Publică Maramureş, Municipiul Sighetu Marmaţiei, Spitalul Municipal Sighetu Marmaţiei, Oraşul Vişeu de Sus, Spitalul Orăşenesc Vişeu de Sus, Spitalul Judeţean de Urgență ,,Dr. Constantin Opriş Baia Mare și Spitalul de Boli Infecţioase şi Psihiatrie Baia Mare. Administrațiile și instituțiile spitalicești implicate în acest proiect vor semna un acord de cooperare, prin care se vor stabili obligațiile fiecărei părți. Totodată, se va constitui o echipă de implementare a proiectului, care va coordona programările în baza unei platforme online.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania