După 2 zile de festival, senzația încercată e că FITS își pierde din strălucire în online.

Asta se datorează pe de o parte pierderii senzației de sărbătoare atunci când urmărești o piesă de teatru din fotoliu în loc de Biserica Evanghelică din Cisnădioara, un concert de muzică fado din pat în loc de Biserica Ursulinelor, un spectacol de dans israelian de pe ecranul telefonului în loc de sala Centrului Cultural Ion Besoiu sau unul de flamenco de pe laptop în loc de Sala Thalia, un concert stradal din balcon în loc de pietonala Nicolae Bălcescu, Piața Mare sau Piața Mică.

Pe de altă parte, organizatorii FITS anunțau inițial că vor transmite festivalul din 2020 online pe pagina oficială a festivalului, pe pagina de Facebook a festivalului și pe canalul de Youtube al festivalului. Din cauze tehnice sau din motive ce țin de protecția drepturilor intelectuale, transmisia pe canalul Youtube a fost anulată, iar difuzarea lui pe Facebook a încetat după primele două evenimente din prima zi. Iubitorii festivalului au rămas să vadă spectacolele pe telefonul mobil sau pe computer. Spectacolele importante se văd și se trăiesc mai bine live sau măcar pe un ecran mare al unui televizor. Aici intervine din nou o problemă de incompatibilitate tehnică pentru că nu e posibilă deschiderea paginii oficiale a festivalului de la Sibiu de pe browserele de internet preinstalate pe televizoarele smart de acasă, așa că te întorci la oglinda neagră a telefonului mobil de dimensiuni reduse.

Încep recomandările pentru a treia zi de festival îndemnându-vă ca în măsura în care timpul vă permite, să nu ratați în nicio zi a festivalului piesele de teatru-lectură programate zilnic de la ora 14.00 care sunt pregătite și oferite publicului de către prietenul meu, regizorul Bogdan Sărătean. Oricum, chiar dacă nu reușiți să le ascultați la ora menționată, ele rămân disponibile publicului pentru 24 ore pe pagina de internet a festivalului https://www.sibfest.ro/fits-online.

Spectacole reper în ziua a treia la FITS 2020:

Ora 13.30 „8CHO, Aerial Tango” – Dans/Argentina – Brenda Angiel Aerial Dance Company – un spectacol de Brenda Angiel

SINOPSIS FITS:

“Un spectacol de tango imposibil de realizat la sol, o perspectivă complet nouă pentru tango atât din punct de vedere al dansului, cât și al compoziției muzicale (conținând partituri originale, dar și tradiționale). După spusele publicului și ale jurnaliștilor din întreaga lume, acest tango la înălțime este poetic, senzual, uimitor.”

Tango printer stele – Brian Seibert/New York Times

MESAJUL COMPANIEI

“În aceste vremuri umbrite de pandemie, reușim să facem față greutăților prin artă și cultură.” – Brenda Angiel

Brenda Angiel e o coregrafă argentineană iubită/admirată de Constantin Chiriac, ea fiind prezentă cu compania sa de tango aerian și la edițiile din 2015 și 2017 cu două spectacole memorabile. Denumirea show-ului său din 2020 “8Cho” e un joc de cuvinte însemnând cifra 8 dar și o figură de dans din tangoul argentinian.

Spectacolul gândit de coregrafă vă va lăsa geloși pe dansatorii care par lipsiți de gravitație, ușori, liberi, vă va oferi satisfacția de a vizualiza un spectacol complet, de mișcare, imagini, sunet, vă va face să vă promiteți încă o dată că din toamnă vă înscrieți la cursurile de tango argentinian pe care v-ați promis de multă vreme că le începeți.

Ora 16.30 „Metamorfoza” – Teatru/China-Taiwan – Contemporary Legend Theatre – un spectacol de Wu Hsing-kuo/adaptare după „Metamorfoza” de Franz Kafka

SINOPSIS FITS:

Gregor Samsa, vânzător ambulant și capul familiei sale, se trezește într-o dimineață și descoperă că s-a transformat într-un gândac uriaș. Neputând să comunice și șocându-i pe toți cei care-i ies în cale, se vede obligat să ducă o existență solitară închis în camera lui. Acesta nu se mai poate suporta pe sine și devine o povară pentru familia lui, așa încât momentul morții vine ca o ușurare, eliberându-l de anxietățile vieții cotidiene.
Prin poezie, muzică și combinații live de proiecții video, Wu pune în valoare tehnici spectaculoase, culoarea și flerul operei tradiționale Peking, transpunând povestea despre lipsa afecțiunii, anxietate, singurătate și izolare scrisă de Kafka la începutul secolului XX din Europa industrială într-o lume fantastică, presărată cu frumusețea culturilor orientale antice.

Am ales să văd mâine această piesă de teatru pentru că am citit cartea lui Kafka în tinerețe (cine nu îi îndrăgea cărțile) și pentru că sunt curios cum ar putea fi jucată o piesă europeană într-un context oriental. În literatură și film s-a mai făcut asta cu cartea Amelie Nothomb „Uimire și Cutremur” care a fost și ecranizată de Alain Corneau.

Ora 18.30 “Amator” – Dans/Sezonul Spaniol – Ballet Flamenco Jesus Carmona – un spectacol de Jesus Carmona

SINOPSIS FITS:

Un spectacol născut din descoperirile personale și din dragostea artistului pentru artă și flamenco. Un dar către sine, cuprinzând iubirea față de teatru, tablao, improvizație, coregrafie, inspirație, dansul spaniol, flamenco, avangardă și dorința de a împărtăși experiențele creative cu alți artiști. „Amatør” este un melanj de vise împlinite, un experiment pe care artistul dorește să-l împartă cu publicul.

MESAJUL COMPANIEI

„În această perioadă, rolul artei în viețile tuturor devine cu atât mai important, căci aceasta este o componentă a stării noastre de bine, aducându-ne bucurie în momentele de izolare. Și tocmai pentru că artiștii au fost grav afectați de criză, atât emoțional, cât și economic, avem mare nevoie să colaborăm și să ne reinventăm.”
– Ballet Flamenco Jesús Carmona

Cum să închei mai frumos o după-masă de duminică decât cu flamenco? Jesus Carmona e un dansator extrem de talentat care alături de trei cântăreți și un chitarist ne vor face ziua mai frumoasă.

Alt reper interesant din cursul zilei de 14 iunie ar putea fi la ora 23.00 spectacolul de dans contemporan francez ”Boys don’t cry” interpretată de către Compagnie Herve Koubi/Franta.

Bucurați-vă de spectacolul lumii la FITS 2020 – online!

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania