Continuând lucrările de restaurare exterioară și interioară la Palatul Episcopal Romano-Catolic din Oradea, peste doar câteva zile, pe fațada renovată a imobilului, va străluci blazonul episcopului Patachich Ádám, cel care în secolul al XVIII-lea (1776) a construit impozanta clădire. Blazonul vine să completeze decorațiunea originală a clădirii, fiind opera artistului orădean Fekete Tiberiu. 

Datorită complexității lucrării, realizarea blazonului episcopal a durat mai multe luni. Blazonul original a fost distrus cu ocazia naționalizării imobilului, așa că cea mai mare provocare a reprezentat-o reconstituirea aspectului original, pentru originalitate fiind folosite surse foto vechi, de arhivă.

„Dimensiunea lucrării este de de 3/3 metri înălțime și lățime, aceste dimensiuni reprezentând deja  o provocare. La început nu am realizat cu ce am de-a face, dar cred că am reușit să fac față provocării, și a ieșit bine.” – mărturisește artistul orădean Fekete Tiberiu.

Blazonul episcopal realizat în relief, va fi asamblat în zilele următoare, operațiunea de montare necesitând ridicarea unei schele pe fațada imobilului. Prin amplasarea blazonului deasupra intrării principale, se pecetleuiește lucrarea de restaurare exterioară a acestui imobil reprezentativ din orașul nostru, exprimându-se și recunoștința față de ctitorul acestui impresionant complex arhitectural.

Sursa: http://hirek.varad.org/

Publicaţia Știrile Transilvaniei se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului. Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.