Continuând lucrările de restaurare exterioară și interioară la Palatul Episcopal Romano-Catolic din Oradea, peste doar câteva zile, pe fațada renovată a imobilului, va străluci blazonul episcopului Patachich Ádám, cel care în secolul al XVIII-lea (1776) a construit impozanta clădire. Blazonul vine să completeze decorațiunea originală a clădirii, fiind opera artistului orădean Fekete Tiberiu. 

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Datorită complexității lucrării, realizarea blazonului episcopal a durat mai multe luni. Blazonul original a fost distrus cu ocazia naționalizării imobilului, așa că cea mai mare provocare a reprezentat-o reconstituirea aspectului original, pentru originalitate fiind folosite surse foto vechi, de arhivă.

„Dimensiunea lucrării este de de 3/3 metri înălțime și lățime, aceste dimensiuni reprezentând deja  o provocare. La început nu am realizat cu ce am de-a face, dar cred că am reușit să fac față provocării, și a ieșit bine.” – mărturisește artistul orădean Fekete Tiberiu.

Blazonul episcopal realizat în relief, va fi asamblat în zilele următoare, operațiunea de montare necesitând ridicarea unei schele pe fațada imobilului. Prin amplasarea blazonului deasupra intrării principale, se pecetleuiește lucrarea de restaurare exterioară a acestui imobil reprezentativ din orașul nostru, exprimându-se și recunoștința față de ctitorul acestui impresionant complex arhitectural.

Sursa: http://hirek.varad.org/

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania