Au început lucrările la Centrul Multicultural Mărășești din Timișoara, unde va funcționa și Muzeul Cetății. Când va fi gata investiția și cât va costa

Timişoara va avea Muzeul Cetăţii peste doi ani, în cadrul Centrului Multicultural „Mărăşeşti”, ambele obiective construindu-se simultan, printr-o investiţie de 21 de milioane de lei, în clădirea în care a funcţionat primul Spital Orăşenesc Civil de pe teritoriul fostului Imperiu Habsburgic, ridicată în 1745.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Potrivit unui comunicat al Primăriei Timişoara, ultima destinaţie a clădirii din zona ultracentrală a oraşului a fost de Clinică universitară de dermatologie, dar pe care primăria a mutat-o în urmă cu aproape patru ani într-un alt imobil, unde s-au putut face amenajări şi dotări medicale moderne.

Primăria, care este proprietarul imobilului de 4.300 mp, a predat amplasamentul, marţi, către firma care a câştigat licitaţia pentru execuţie. Valoarea totală a investiţiei este estimată la peste 21.000.000 de lei cu TVA, o parte din bani fiind aşteptaţi de la Ministerul Culturii, întrucât obiectivul face parte din proiectul Timişoara Capitală Culturală Europeană 2021.

Lucrările de arhitectură, construcţii şi instalaţii prevăzute în proiect vizează consolidarea monumentului istoric în vederea protejării acestuia, dar şi realizarea a două case de scară şi a patru ascensoare panoramice în curtea interioară. După demolarea corpului E, aflat în stare avansată de degradare, subsolul acestuia se va păstra ca vestigiu arheologic, iar curtea interioară va primi caracter public, pentru desfăşurarea unor evenimente culturale.

În ansamblul refuncţionalizat vor colabora patru entităţi culturale, respectiv Muzeul Cetăţii, Centrul cultural polivalent, care va coordona întreaga activitate culturală a Timişoarei, inclusiv evenimentele legate de Timişoara Capitală Culturala Europeană, Centrul Cultural Francez şi Centrul Cultural German.

Muzeul Cetăţii Timişoara va avea suprafaţa de 2.595 mp şi va găzdui expoziţia permanentă proprie, alte expoziţii temporare sau poate fi folosit ca sală didactică pentru popularizarea istoriei şi culturii în rândul copiilor. Vor exista săli tematice, amenajate şi mobilate corespunzător, pentru Flora şi fauna Timişoarei; Epoca pietrei (punctele de atracţie vor fi reconstituirile butaforice); Epoca bronzului; Sala multimedia şi avatar cu scene pictate din arealul Timişoarei. La intrare şi la ieşire vor fi două monitoare interactive de tip avatar care vor propune o imersiune 3D în interiorul cetăţii şi a oraşului. Sala va mai avea în dotare o masă interactivă de jocuri educative pe teme istorice şi console individuale cu jocuri educaţionale şi de perspicacitate pe care copiii le vor putea accesa stând pe băncile puse la dispoziţie. Vor mai fi amenajate săli tematice pentru Epoca fierului şi civilizaţia dacică, Epoca romană şi civilizaţia sarmatică, Epoca marilor migraţii, Evul Mediu, un magazin de suveniruri, Sala torturii, Perioada austriacă. Impreriul Habsburgic, Perioada Imperiului Austro-Ungar, Primul Război Mondial, Perioada interbelică. Instaurarea administraţiei româneşti, Al doilea Război Mondial, Perioada comunistă, Revoluţia din Decembrie 1989, Premierele timişorene – evenimente speciale, invenţii, premiere (de la personalităţi, la realizări industriale sau culturale) care aduc prestigiu Timişoarei, Sala machetelor, Sala expoziţiilor temporare sau itinerante, Sala tezaurului, conform sursei citate.

În curtea interioară şi în zona pietonală din faţa clădirii vor fi amplasate statui din bronz, care vor reprezenta personaje pitoreşti, specifice istoriei cetăţii, cu rol de a îndemna cetăţenii să viziteze exponatele.

Centrul Cultural Francez şi cel German vor cuprinde laboratoare lingvistice, birouri, arhiva, săli de consiliu, zona expo, bibliotecă/mediatecă, ludotecă, săli de curs şi alte spaţii funcţionale. În anul 2016, Nicolae Robu a lansat ideea construirii acestui centru multicultural în acest imobil, dar pe fonduri europene, care nu au putut fi accesate la acel moment. (AGERPRES)

Redactia