fbpx
-6.3 C
Cluj-Napoca
AcasăCULTURĂFITS 2020 – 16 IUNIE – Ziua 5

FITS 2020 – 16 IUNIE – Ziua 5

Publicat în

spot_img
spot_img

Încep recomandările zilei de marți prin a vă reaminti ca în pauza de la ora 12.00 să nu ratați Episodul 2 din „Autobahn – Bench Seat” indiferent dacă ați văzut sau nu primul episod. Va fi un interludiu binevenit de aproximativ 30 de minute la miază-zi în care să vedeți o poveste de viață spectaculoasă gazduită de un spațiu banal cum e o mașină.

Recomandări pentru ziua a cincea la FITS 2020:

Ora 12.40 „4 Women 4” – Dans/Sezonul Spaniol – Manuel Ramiez Flamenco Ballet – coregrafia: Manuel Ramirez

SINOPSIS FITS:

“4 Women 4” abordează dificultățile resimțite de femei în materie de muncă și subiectul schimbării modelului familial. Având la bază o coregrafie creată cu mare atenție și costume pe măsură, spectacolul reprezintă o perspectivă istorică asupra evoluției drepturilor femeilor, începând din secolul al XIX-lea până în zilele noastre.

MESAJUL COMPANIEI

„Festivalul trebuie să continue, chiar și online! Abia așteptăm să ajungem din nou în frumosul Sibiu în 2021!”
– Jaime Trancoso, Flamenco Agency

Vă recomand acest spectacol de flamenco pentru că flamenco-ul a fost una dintre atracțiile festivalului de la Sibiu în ultimii 10 ani. Flamenco a fost declarat în 2010 de către UNESCO una dintre Capadoperele Moștenirii Orale și Intangibile ale Umanității.

Ora 17.50 „Tragicomedy” – Dans/România – Gigi Căciuleanu Romania Dance Company – coregrafia: Gigi Căciuleanu

SINOPSIS FITS:

„Dintotdeauna am perceput muzica lui Rodion Șcedrin ca fiind impregnată de o intensă și foarte interesantă teatralitate. Și nu mă refer numai la ale sale balete sau opere, ci chiar și la muzica de cameră și instrumentală.
Prin noua mea creație, TRAGICOMEDY, îmi propun să explorez coregrafic atât o serie de situații și conflicte care se pot ivi între diverse persoane, cât și o gamă de trăiri sau frământări intime, la care mă trimite muzica.

Simbolul tragicomediei este de obicei reprezentat grafic prin faimoasa asociere a celor două măști: una care râde și alta care plânge. Amândouă echilibrându-se emoțional.
Povestea fiecăruia dintre noi fiind alcătuită din diversele noastre trăiri, cu momente câteodată triste, alteori mai vesele, am putea foarte bine sa gândim împreună cu Shakespeare, parafrazându-l ușor, că suntem cu toții actorii unei tragicomedii pe scena acelui teatru pe care îl numim VIAŢA.”
– Gigi Căciuleanu

MESAJUL COMPANIEI

„Shakespeare a avut dreptate
Viața e un teatru
Poate chiar mai mult decât un vis
Care încă nu ne-a zis
Tot ce a avut sà spună
Decât vorba aia bună
Cu “The show must go on”, frate!

Sticla e pe jumàtate
Hai sà-i bem partea cea plină
Iar pe cea goală ràmasă
Dacă-i tot să stăm acasă
Hai s-o umplem cu lumină”
(Gigi CĂCIULEANU)

La capitolul dans contemporan, israelienii l-au arătat lumii pe Ohad Naharin. Românii îl au pe genialul, unicul Gigi Căciuleanu. Pe scenă vom vedea balerini ai Operei Naționale București alături de soprana Oana Berbec.

Ora 19.00 “Paradisul” – Teatru/Lituania – Meno Fortas Theatre – regia: Elmuntas Nekrosius – după „Divina Comedie” de Dante Alighieri

SINOPSIS FITS:

Având la bază cea de-a treia parte a poemului lui Dante, „Paradisul” de Eimuntas Nekrošius păstrează logica și continuitatea emoțională a producției sale anterioare, „Divina Comedie”, fiind totuși o piesă de sine stătătoare. În acest spectacol, Nekrošius continuă să exploreze și încearcă să aducă la viață gândurile, premonițiile, imaginația și îndoielile poetului-creator, precum și responsabilitatea acestuia față de opera sa. Această punere în scenă îi dă regizorului șansa să descopere cele mai ascunse vibrații ale sufletului uman, prin intermediul unor imagini extrem de subtile, aproape imperceptibile. Personajele de pe scenă par ireale, nepământești, astfel că acțiunile și cuvintele lor dobândesc vaste înțelesuri. Prin această producție, Nekrošius ajunge dincolo de natura fizică a teatrului, adresându-se în mod direct inimilor spectatorilor, conștiinței și chiar subconștientului acestora.
Într-adevăr, acest „Paradis” descris odată de regizor ca „un loc trist” s-a evidențiat drept o simfonie plină de inspirație. – R. di Giammarco

MESAJUL COMPANIEI

„Nu o dată am încercat să aducem „Paradisul” la Sibiu, dar de fiecare dată nu s-a putut, din diferite motive. În final, sperăm că „Paradisul”, în varianta unui „tablou” abstract de teatru, va încărca mediul nostru cu speranță și energie pozitivă.”
– Compania Meno Fortas

Unul dintre cei mai bine cotați regizori europeni, câștigător a trei premii Ubu pentru Teatru, deținător al unei stele pe Aleea Celebrităților din Sibiu, Eimuntas Nekrosius ne va aduce în fața ochilor o lume fascinantă printr-o teatralitate ce pune accent pe folosirea poetică a imaginii și a sunetului.

Alt reper interesant din cursul zilei de 16 iunie ar putea fi la ora 13.55 spectacolul de teatru studențesc ”Lo Spirito” în interpretarea studenților de la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, în regia vestitei actrițe a TNRS Ofelia Popii și a soțului acesteia, îndrăgitul actor Ciprian Scurtea.

Bucurați-vă de spectacolul lumii la FITS 2020 – online!

Cristian Răcășan

Articole recente

PREMIERĂ ÎN BAIA MARE: Primul film românesc despre viața lui George Enescu, proiectat în AULA CUNBM

„ENESCU, jupuit de viu” este capodopera propusă de Toma Enache, unul dintre cei mai activi...

Definiția dragostei pure din Maramureș: „Inima lui îmi grăiește”- Ioana Vlad

Ioana Vlad, o tânără artistă din inima folclorului maramureșean, din Săliștea de Sus, a...

24 iunie – Ziua Universală a Iei

Un promotor consecvent al costumului popular a fost Casa Regală a României.

Poliţiştii atrag atenţia asupra unei noi metode de înşelăciune, denumită „Coletul”

Oamenii primesc prin curier cotele nesolicitate, pentru care li se cer câteva sute de lei, obiectele din pachet valorând mult mai puţin

Mai multe articole de același fel