9.7 C
Cluj-Napoca
AcasăCULTURĂFITS 2020 – 17 IUNIE – Ziua 6

FITS 2020 – 17 IUNIE – Ziua 6

Publicat în

spot_img
spot_img

Am urmărit ieri episodul 2 din seria de teatru-film „Autobahn – Bench Seat” și m-am amuzat amintindu-mi de tinerețe și de toate aventurile cu mașina părinților din acea vreme. Încep recomandarea zilei tot cu “Autobahn – Ep.3 – All Apollogies” pentru că numele episodului îmi amintește de o piesă Nirvana și pentru că piesa de teatru scurt vă va prinde indiferent dacă ați văzut sau nu primele episoade. În aproximativ 30 de minute la ora 12.00 veți vedea o poveste de viață spectaculoasă gazduită de un spațiu banal cum e o mașină.

Recomandări pentru ziua a șasea la FITS 2020:

Ora 14.20 „Profesorul Bernhardi” – Teatru/Sezonul German – Shaubuehne am Lehniner Platz Berlin – regia: Thomas Ostermeier

SINOPSIS FITS:

Dr. Bernhardi, specialist în medicină internă și directorul unui spital privat, refuză accesul unui preot în salonul unei paciente căreia acesta din urmă dorește să-i ofere ultima împărtășanie. Aflată în etapa finală a unei septicemii fatale survenite în urma unui avort realizat incorect, tânăra delirează, crezând că și-a revenit complet, iar Bernhardi consideră că este de datoria lui ca profesionist să-i asigure o moarte decentă, fără a-i distruge iluzia. La rândul lui, preotul insistă să-și îndeplinească misiunea ca salvator al sufletului uman. Ambii bărbați eșuează: în timp ce ei se ceartă, pacienta moare, nu înainte însă de a afla cu stupoare de la asistente, împotriva celor cerute de doctor, de prezența preotului.
În această producție bazată pe textul lui Schnitzler – comedie, după cum l-a denumit autorul cu ambiguitate – Thomas Ostermeier explorează în special chestiunea manipulării sistematice de către un grup de oameni a unui incident izolat pentru a-și îndeplini propriile aspirații la putere și interese speciale, precum și a modului în care anumite fapte de necontestat pot fi denaturate și relativizate până în punctul în care „adevărul obiectiv” se estompează. Ce mai rămâne din adevăr după ce e zdrobit de forța unor interpretări radical opuse?

Vă recomand această piesă de teatru pentru textul foarte bun, mesajul foarte puternic, modul în care actorii se implică în rolurile lor. O să găsiți similitudini cu timpurile pe care le trăim acum, de aceea cred că selectarea acestei piese în cadrul festivalului din 2020 e una adecvată.

Ora 20.00 „Richard al III-lea” – Teatru/Sezonul Japonez – Tokio Metropolitan Theatre – scenariul și regia: Silviu Purcărete

SINOPSIS FITS:

 “Richard al III-lea” este o piesă istorică a dramaturgului englez William Shakespeare. Totodată fiind cea mai interesantă scriitură a scriitorului, aceasta descrie gloria și decăderea regelui Richard al III-lea, care își înșală și își omoară dușmanii, aliații și chiar rudele apropiate pentru a pune mâna pe tron. Renumitul actor japonez Kuranosuke Sasaki interpretează rolul acestui personaj infernal, reprezentând momentele sale de glorie și de distrugere. Maestrul regizor Silviu Purcărete ar trebui supranumit „Ninagawa al României”, pentru viziunea artistică atât de complexă și creațiile scenice învăluite de o energie specială. După ce a captivat publicul japonez pe scena Tokyo Metropolitan Theatre cu cele trei producții ale sale – „Lulu”, „Călătoriile lui Gulliver” și „Oidip”, Purcărete creează pentru prima dată un spectacol la Tokyo Metropolitan Theatre: un „Richard al III-lea” complet nou, într-o interpretare curajoasă ce explorează la maximum capacitățile celor 19 actori implicați.

MESAJUL COMPANIEI

„Luminile teatrului nu se sting niciodată.
Sperăm să ne revedem cu toții în curând, la teatru.”

– Tokyo Metropolitan Theatre

Orice piesă de teatru regizată de maestrul Purcărete merită văzută. El e un geniu flamboaiant și orice gândește o face în stil grandios. Vom vedea în desfășurare viziunea unui creator admirat de întreaga lume pentru opera sa. În plus, piesa beneficiază de muzica lui Vasile Șirli și de scenografia și costumele inventate de Dragoș Buhagiar.

Ora 22.20 “Dust&Light” – Film/Statele Unite ale Americii – Alonzo King Lines Ballet – coregrafia: Alonzo King

SINOPSIS FITS:

Spectacolul este alcătuit din două momente coregrafice: „Dust and Light” și „Rasa”.
În „Dust and Light”, coregraful reușește să aducă pe scenă intimitatea emoțională a dansului. Dansatorii, învăluiți în raze argintii de lumină, se mișcă în contrapuncte armonioase, pe variațiunile baroce ale muzicii lui Arcangelo Corelli sau odele sacre ale lui Francis Poulenc. “Spectatorul rămâne in extaz, uimit de virtuozitatea dansatorilor”, scrie Il Sole 24 ore despre „Dust and Light”.
„Rasa”, pe muzica lui Zakir Hussain, în coregrafia lui Alonzo King, este un apel la suflul spiritului și, în același timp, o formă de a asculta răspunsul spiritului. “Rasa este extraordinar. (…) Dansatorii sunt fizic virtuozi, dar adevărata lor virtuozitate stă în dezvăluirea sufletelor, și aici se regăsește adevărata arta a lui King”, scrie San Francisco Chronicle.

După 2 piese de teatru destul de lungi, vă recomand un final de zi relaxat urmărind frumusețea mișcărilor dansatorilor din fotoliul de acasă.

Alt reper interesant din cursul zilei de 17 iunie ar putea fi la ora 18.45 spectacolul de teatru ”Ur-Hamlet” în interpretarea Odin Teatret – Theatrum Mundi Danemarca, în regia renumitului Eugenio Barba cu o distribuție internațională: danezi, japonezi, brazilieni, indieni, indonezieni, italieni, polonezi, argentinieni, columbieni, americani, etc..

Bucurați-vă de spectacolul lumii la FITS 2020 – online!

Cristian Răcășan

Articole recente

PREMIERĂ ÎN BAIA MARE: Primul film românesc despre viața lui George Enescu, proiectat în AULA CUNBM

„ENESCU, jupuit de viu” este capodopera propusă de Toma Enache, unul dintre cei mai activi...

Definiția dragostei pure din Maramureș: „Inima lui îmi grăiește”- Ioana Vlad

Ioana Vlad, o tânără artistă din inima folclorului maramureșean, din Săliștea de Sus, a...

24 iunie – Ziua Universală a Iei

Un promotor consecvent al costumului popular a fost Casa Regală a României.

Poliţiştii atrag atenţia asupra unei noi metode de înşelăciune, denumită „Coletul”

Oamenii primesc prin curier cotele nesolicitate, pentru care li se cer câteva sute de lei, obiectele din pachet valorând mult mai puţin

Mai multe articole de același fel