Complexul Astronomic Baia Mare invită publicul la observații astronomice duminică, 21 iunie, cu ocazia eclipsei inelare de Soare, vizibilă în România ca eclipsă parțială.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Întrucât următoarea eclipsă solară inelară se va produce doar peste un an, pe 10 iunie 2021, eclipsa solară parțială din 21 iunie 2020 este ocazia perfectă pentru astronomii amatori și pentru specialiști de a se bucura de spectacolul cosmic al întâlnirii celor doi aștri marcanți de pe cer, Soarele și Luna, într-o eclipsă vizibilă din Sudul și Estul Europei, mare parte din Asia, nordul Australiei, Pacificul și Oceanul Indian. Eclipsele inelare se produc atunci când Luna se află mai departe de Terra, apărând astfel un pic mai mică pe cer, iar discul lunar nu acoperă în întregime Soarele (ca în cazul eclipselor totale de Soare), fiind vizibil un inel solar luminos, explică specialiștii complexului.

Complexul Astronomic Baia Mare invită publicul să se alăture acestui spectacol cosmic în curtea Observatorului Astronomic din str. George Coșbuc, nr. 16, pentru a observa împreună, cu instrumentele științifice de rigoare, eclipsa, între orele 08.00 – 09.00.

Datele de vizibilitate pentru Baia Mare:

Ora 08.26 – începutul eclipsei parțiale (altitudine 26,9 grade) – Luna atinge marginea Soarelui;

Ora 08.43 – maximul eclipsei (altitudine 29,8 grade) – Luna se află cel mai aproape de centrul Soarelui;

Ora 09.01 – sfârșitul eclipsei parțiale (altitudine 32,8 grade) – Luna părăsește marginea Soarelui.

Eclipsa solară și orice observații directe asupra Soarelui trebuie realizate având în vedere măsuri de protecție a ochilor, cu instrumente de protecție obligatorii precum ochelarii de eclipsă, filtre solare etc.

(FOTO: nasa.gov)

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania