Consiliul Județean (CJ) Sibiu scoate la vânzare Castelul Thobias, monument istoric situat în satul Boarta, comuna Șeica Mare.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Administrația județeană organizează o licitație publică pentru vânzarea castelului și a terenului acestuia, prețul de pornire fiind de 302.000 de lei fără TVA, echivalentul a 62.000 de euro.

Dată limită de depunere a ofertelor este 7 iulie anul acesta, ora 14:00.

Castelul are demisol, parter și un nivel, suprafața construită la sol este 470 de metri pătrați, iar suprafața desfășurată, 880 de metri pătrați. Construcția se vinde împreună cu un teren de 3690 de metri pătrați.

Potrivit CJ Sibiu, castelul se află într-o stare avansată de degradare. Lipsa întreţinerii, a amenajărilor exterioare, a canalizării, a colectării şi evacuării apelor pluviale sunt principalele neajunsuri în conservarea obiectivului.

Castelul este compus simetric dintr-un volum principal în plan dreptunghiular, acoperit cu o şarpantă în 4 ape, având alipit la colţurile de pe latura sud-estică două pavilioane în plan pătrat, cu acoperiş în 4 ape. Pe axul de simetrie este accesul principal marcat de porticul în plan dreptunghiular, acoperit cu un acoperiş în două ape şi fronton susţinut de 6 coloane. Pe faţada posterioară este terasa înaltă şi iniţial descoperită dispusă între cele două pavilioane, flancată de două scări de acces spre grădină. Funcţiunile sunt dispuse pe două nivele: demisol şi parter înalt.

În anul 2011 s-a efectuat o inventariere a monumentelor istorice în sensul comportării în timp a imobilelor. La imobilul Castel Thobias s-a întocmit un deviz pentru reabilitarea acestuia, suma la vremea aceea fiind de aproximativ 1.331.000 lei (314.350 euro).

Monument istoric Castelul Thobias este un conac rural, aflat în zona centrală a localității Boarta, la sud de râul Calva, adiacent Bisericii Lutherane, având acces de pe strada Veseud. Castelul este retras de la stradă, amplasat central în zona sitului, cu fațada principală spre N-V. Accesul la imobil se face printr-o alee pietruită, având o ușoară pantă spre stradă. Amplasamentul imobilului se află la circa 35 km nord de reședința de județ. Distanța se parcurge spre nord pe DN 14 Sibiu-Mediaș (circa 32 km) iar apoi pe DJ 141 A (Șeica Mare-Boarta) spre est circa 3,6 km.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania