Scurgerile importante pe versanţi şi viiturile rapide pe râurile mici provocate de ploile abundente au produs inundaţii în 24 de localităţi hunedorene, aproape 150 de gospodării fiind afectate. Localităţile în care au avut loc viituri se află în zona Orăştie şi Călan, în apropierea mai multor afluenţi ai Streiului şi în zonele Deva şi Brad. Prefectul județului, Vasilică Potecă, a fost prezent în prima parte a zilei în Călan (unde sunt cele mai mari probleme), Bănița, Batiz și în alte localități unde au fost inundate gospodării și terenuri agricole, pentru a discuta cu locuitorii, pentru evaluarea situației și pentru a lua măsuri urgente în vederea limitării pagubelor produse de ape.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Porţiuni din DJ 668 şi drumul comunal spre Dâncu Mic au fost spălate şi deteriorate de torenţi.

Efectivele ISU Hunedoara sunt în alertă maximă în urma codului roşu hidrologic cu incidenţă în zona râurilor Mureş şi Strei şi a afluenţilor acestora.

Până la ora 14.00 au fost efectuate intervenții la 90 de gospodării din zona Călan, 60 gospodării din zona Orăștie – Orăștioara. De asemenea s-a constatat că fost distrusă de ape o porțiune a Drumului Comunal 56 – localitatea Grind aparținătoare orașului Călan.

Aflat în teren împreună cu prefectul județului, șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență, col. Viorel Demian, a coordonat misiunile de intervenție ale pompierilor hunedoreni.

În prezent, la nivelul ISU Hunedoara, pentru înlăturarea efectelor negative înregistrate ca urmare a manifestării fenomenelor hidro – meteorologice periculoase sunt angrenate mai multe forţe şi mijloace tehnice: autospeciale de lucru cu apă şi spumă, autocamioane de intervenţie, microbuze, autospeciale primă intervenţie, motopompe transportabile, motopompe remorcabile precum și 118 ofiţeri și subofițeri.

Prefectul județului Hunedoara, Vasilică Potecă, a solicitat tuturor primarilor din localitățile afectate de inundații să prezinte zilnic un raport cu pagubele produse de fenomenele hidro-meteorologice periculoase.

Potrivit meteorologilor, județul Hunedoara va fi și în următoarele ore sub incidența avertizărilor hidrologice.

(FOTO: ISU Hunedoara, Prefectura Hunedoara)

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania