fbpx
1.8 C
Cluj-Napoca
AcasăADMINISTRAȚIEParlamentul nu mai poate modifica prelungirea stării de alertă

Parlamentul nu mai poate modifica prelungirea stării de alertă

Publicat în

spot_img
spot_img

Conducerea Birourilor Permanente reunite a luat act miercuri de informarea trimisă de către Guvern privind prelungirea stării de alertă pe o perioadă de 30 de zile. Practic, Guvernul Orban a informat doar Parlamentul și nu a solicitat prelungirea stări de alertă folosindu-se de faptul că în lege nu este prevăzut faptul că Legislativul trebuie să aprobe prelungirea stării de alertă, informează HotNews.ro.

Parlamentul nu poate interveni asupra Hotărârii de Guvern! Motivul? O prevedere explicită din Legea nr. 55, din 15 mai 2020, privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid-19.

La articolul 4, alineatul 1, scrie:

(1) „Starea de alertă se instituie de Guvern prin Hotărâre, la propunerea ministrului Afacerilor Interne, și nu poate depăși 30 de zile. Starea de alertă poate fi prelungită, pentru motive temeinice, pentru cel mult 30 de zile, prin Hotărâre a Guvernului, la propunerea ministrului Afacerilor Interne”.

Același articol, la alineatele 3 și 4, prevede:

(3) „Când starea de alertă se instituie pe cel puțin jumătate din unitățile administrativ-teritoriale de pe teritoriul țării, măsura se supune încuviințării Parlamentului. Parlamentul se pronunță în ședință comună a Camerei Deputaților și Senatului, în termen de 5 zile de la data solicitării de încuviințare. Dacă Parlamentul respinge solicitarea de încuviințare, starea de alertă încetează de îndată.”

(4) „Parlamentul poate încuviința măsura adoptată de Guvern integral sau cu modificări.”

Așadar, încuviințarea Parlamentului este prevăzută doar pentru instituirea stării de alertă, nu și pentru prelungirea ei! Este o scăpare a PSD-iștilor, care au votat legea în această formă, în urmă cu două luni. O scăpare pe care acum o regretă amarnic: nu mai pot face praf strategia Guvernului în lupta cu Covid-19.

Opoziția și-a dat seama de această scăpare din lege miercuri dimineață, când la Birourile Permanente Reunite ale celor două Camere a ajuns informarea din partea Guvernului.

Conducerea Parlamentului a hotărât să trimită o scrisoare premierului Ludovic Orban în care să îi atragă atenţia că această hotărâre trebuie votată de Parlament, iar prelungirea stării de alertă trebuie încuviinţată de parlamentari şi nu doar să fie transmisă spre informare.

Ioana Pop

Articole recente

FITS | John Malkovich și Isabelle Adjani, printre actorii de excepție prezenți, în iunie, la Sibiu

Ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS) va aduce în România, în perioada 21-30 iunie, numeroase personalităţii mondiale ale artelor spectacolului, precum actorul John Malkovich, actriţa Isabelle Adjani, Mikhail Baryshnikov şi Jan Fabre, dar şi pe Jon Fosse, unul dintre cei mai apreciaţi autori ai momentului

Alin Nica i-a retras toate atribuţiile vicepreşedintelul CJ Timiş, Cristian Moş, după ce acesta a anunţat că va candida independent la Primăria Timişoara

Forţa Dreptei, partidul din care acum face parte Alin Nica, după ce a plecat de la PNL, partidul care l-a susţinut în funcţia de preşedinte al CJ Timiş, i-a solicitat demisia lui Moş.

Aterizare de urgenţă pe Aeroportul Timişoara în urma unei ameninţări cu bombă

”A fost activat Planul Roşu de Intervenţie. Pasagerii sunt evacuaţi din avion”, au transmis reprezentanţii ISU Timiş.

La Alba Iulia se deschide sezonul de turism cultural şi istoric în 1 mai

Vor fi reluate spectacolele de reconstituire istorică antică şi schimbul de gardă, evenimente care atrag un număr mare de turişti în fiecare an

Mai multe articole de același fel

În municipiul Arad au fost amenajate primele „pajiști urbane”

Amenajarea de „pajiști urbane”  se înscrie în demersul municipalității de a de a transforma Aradul într-un oraș verde și sunt parte a proiectului, finalizat  anul trecut, ce a constat în instalarea unui strat vegetal de Sedum între liniile de tramvai, suprafața respectivă devenind o zonă verde sustenabilă (biodiversă), cu cost de mentenanță minimă.