Mai multe localități hunedorene de pe cursul râului Strei au fost inundate astăzi. Ploaia a curs neîncetat de peste 24 de ore, cantitatea de apă acumulată fiind foarte mare, așa că râurile Strei și Mureș au ieșit din matcă în mai multe locuri. Conform ISU Hunedoara, inundaţii s-au produs în 24 de localităţi.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

La Săcel, o localitate din apropiere de Călan, localnicii au apelat la măsuri disperate pentru ca autoturismele să nu le fie luate de ape. Așa după cum se vede într-o filmare făcută de o localnică, mașinile au fost legate cu frânghii.

„Ne ia Dumnezeu cu tot cu case şi cu tot. Grădinile snt terminate, animalele sunt moarte, înecate. Uitaţi-vă ce este aici. Apa îmi ia maşina de la poartă. E ancorată la poartă cu sfori, că mi-o lua de mult. Am sunat la pompieri de o oră şi ceva, dar nu a venit nimeni, iar apa creşte”, susţine Emanuela Han, în imaginile publicate pe Facebook.

Inundații în Săcel

Probleme au fost și la Călan și Orăștie.

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis în această dimineaţă o avertizare hidrologică de cod roşu pentru judeţul Hunedoara în bazinele hidrologice ale răurilor Strei şi Mureş. Fenomenele vizate au fost: scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri rapide de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de pericol.

Localnicii aflați în zonă au fost avertizați prin Ro-Alert.

Inundație, zona gării, Orastie

”Scurgerile importante pe versanţi şi viiturile rapide pe râurile mici generate de ploile abundente şi insistente au produs inundaţii în 24 de localităţi, aproape 150 de gospodării fiind afectate. Localităţile afectate de viituri se află în zona Orăştie şi Călan, în apropierea mai multor afluenţi ai Streiului, dar şi în zona Deva şi Brad. Peste 120 de pompieri ai Detaşamentelor Deva, Hunedoara, Orăştie şi Petroşani ai Secţiei Ilia şi Staţiei Brad intervin în sprijinul oamenilor cu toată tehnica disponibilă pentru gestionarea acestei situaţii de urgenţă. Au început operaţiunile de extragere a apei din beciuri şi anexe, pompierii fiind coordonaţi din teren de şeful inspectoratului şi prefectul judeţului Hunedoara. Porţiuni din DJ 668 şi drumul comunal spre Dâncu Mic au fost spălate şi deteriorate de torenţi. Facem un apel către oameni să nu se expună pericolului şi să urmeze întocmai recomandările autorităţilor, la nevoie.”, a transmis ISU Hunedoara.

Codul roşu hidrologic expiră la ora 14, însă de la ora 12 până mâine la ora 14 este activă avertizarea hidrologică, cod portocaliu, valabilă pentru Crişul Alb şi afluenţii râului Mureş.

Inundații în Călanul Mare
Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania