FITS 2020 – 20 IUNIE – Ziua 9

FITS 2020 – ediția online se apropie de final.

Încep ziua de sâmbătă prin a vă repeta recomandarea de a nu rata noul episod din „AUTOBAHN”, prima miniserie de teatru-film produsă de TNRS Sibiu.  La ora 12.00 veți vedea episodul „Autobahn – Ep. 6 – Road Trip”. Episodul îi va aduce în prim plan pe Adrian Neacșu și Cezara Crețu, într-o poveste tensionată despre un profesor și eleva lui.

Recomandări pentru ziua a noua la FITS 2020:

Ora 15.55 „Absolut!” – Teatru/România – Teatrul Act București – regia: Alexandru Dabija – după „Ivan Turbincă” de Ion Creangă

SINOPSIS FITS:

„Marile școli de film își învață scenariștii și regizorii să povestească. Să spună povești. Câți dintre noi au mai apucat să audă în copilărie povești spuse, nu citite? Poveștile s-au sfărâmat, s-au făcut praf și pulbere, s-au risipit în filme, texte de cântece și telenovele.
Polemic și terapeutic ne încercăm puterile cu periculoasa artă a spunerii unei povești. Și nu una oarecare. E vorba despre o poveste printre personajele căreia se află Dumnezeu, Moartea, Dracul… Oamenii care or să o asculte își vor aminti, pentru o vreme, că se poate vorbi despre lucruri mari și esențiale fără fasoane, cu umor și nepăsare.
După rolurile din „Creatorul de teatru”, „Ultima bandă a lui Krapp” , „Capra sau cine e Sylvia?” și „Acasă la tata”, Marcel Iureș se întâlnește cu Ion Creangă. Pentru multă lume va fi o surpriză. Mai puțină lume va spune însă: „Era și timpul!”
– Alexandru Dabija

Se pare că colaborarea dintre Alexandru Dabija și Marcel Iureș pentru punerea în scenă a unor povești ale lui Ion Creangă este mai veche. Dacă la ediția din 2019 a FITS am putut vedea în premieră punerea în scenă a piesei „Moș Nichifor” după povestea „Moș Nichifor Coțcariul” de Ion Creangă, la ediția online din 2020 ni se amintește o piesă a cărei premieră a fost anul 2011. Un mare povestitor se întâlnește cu un mare regizor și cu un mare actor. De aici nu poate ieși decât ceva foarte bun.

Ora 17.32 „Pixel” – Dans/Sezonul Francez – Centre chorégraphique national de Créteil et du Val-de-Marne (CCN) – Compagnie Käfig – coregrafia: Mourad Merzouki

SINOPSIS FITS:

La intersecția dintre mai multe tipuri de artă, corpurile dansatorilor și elementele vizuale fuzionează, dând naștere unui întreg univers de poezie și vise.
„Pixel” a călătorit în aproximativ 30 de țări din întreaga lume, bucurându-se de un succes răsunător datorită combinației uimitoare de hip-hop excepțional cu proiecții digitale de ultimă generație. Scenografia originală permite dansatorilor mișcări acrobatice și la înălțime într-un mediu digital 3D ce se modifică în funcție de mișcările lor: solul se descompune chiar sub picioarele lor, un val se ridică brusc, o rețea de puncte se sparge în fulgi de zăpadă… Rezultatul este o coregrafie plină de imagini încântătoare, o licărire a posibilităților captivante ce se dezvăluie la granița cu lumea virtuală.

Vom vedea un spectacol de dans contemporan, hip-hop și proiecții 3D sărbătorind frumusețea corpurilor, abilitățile artiștilor, imaginația regizorului.

Ora 18.45 “Lagrime di San Pietro” – Muzică/SUA/Sezonul american – Los Angeles Master Chorale – regia: Peter Sellars

SINOPSIS FITS:

Această incomparabilă punere în scenă în stil a cappella a „Lagrime di San Pietro”, de Orlando di Lasso este opera lui Grant Gershon, director artistic al Los Angeles Master Chorale, și a renumitului regizor Peter Sellars. Di Lasso știa că „Lagrime” avea să fie ultima lui compoziție, așa încât a încărcat fiecare măsură din această superbă lucrare magistrală cu toată durerea și remușcarea resimțită. Douăzeci și unu de soliști dau o dimensiune cu adevărat copleșitoare acestei capodopere renascentiste de a capella de 75 de minute, într-o montare dramatică evocând memoria. Cu ajutorul poeziilor lui Luigi Tansillo (1510-1568), acceptarea responsabilității devine temă centrală a spectacolului ce ilustrează cele șapte etape ale durerii resimțite de Sf. Petru după dezicerea de Iisus Hristos în ziua arestării acestuia și înainte de crucificare.

MESAJUL COMPANIEI

Pandemia de COVID ne-a obligat să ne oprim și să ne analizăm îndeaproape relațiile cu natura, dar și cu oamenii din jur. Iar descoperirile sunt destul de grele. Scopul nostru, al artiștilor, este să analizăm și să găsim posibile soluții pentru tot felul de întrebări dificile. „Lagrime di San Pietro” întoarce reflectoarele asupra trădării și lașității, a daunelor spirituale cauzate de acțiunile (sau inacțiunile) noastre. În perioade de criză, arta are și scopul de a ne ajuta să procesăm adevăruri complexe și neplăcute pentru a afla noi posibilități de a merge înainte.
– Los Angeles Master Chorale

O lucrare regizată de Peter Sellars beneficiind de vocile a 21 de soliști a capella, povestind despre patimile Sfântului Petru. O capodoperă renascentistă adusă în modernitate!

Alt reper foarte interesant din cursul zilei de 20 iunie ar putea fi la ora 22.05 spectacolul de dans spaniol ”Caida del Cielo” în interpretarea Rocio Molina Company, coregrafia Rocio Molina. E un one women dance-show despre feminitate, devenire, sărbătoare.

Bucurați-vă de spectacolul lumii la FITS 2020 – online!

Cristian Răcășan