FOTO | Lucrările la prelungirea drumului expres din Oradea, finalizate. Când se deschide circulația auto

0
320

Viceprimarul Oradiei Florin Birta a susținut joi, o conferință de presă în teren, în care a anunțat finalizarea lucrărilor la drumul de legătură între str. Suișului și Calea Bihorului. Acest drum reprezintă o continuare a drumului expres realizat în anii trecuți: el pornește din capătul străzii Calea Bihorului de la baza serpentinelor, urcă spre Paleu și continuă pe o lungime de 3 kilometri până ajunge în sensul giratoriu de la Magazinul Remarkt din zona Episcopia.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Contractul pentru execuția lucrărilor la acest drum a fost semnat în mai 2018, iar lucrările au început după două luni.

Drumul are o lungime de aproximativ 3 kilometri, pe ambele părți au fost amenajate trotuare, iar pe o parte o pistă de biciclete cu două sensuri. Drumul este iluminat pe întreaga lungime.

Lucrarea a fost complexă, culminând cu un viaduct de aproape 250 de metri. Punctul maxim de înălțime a viaductului se ridică la 20 de metri față de nivelul solului, iar pentru realizarea lui au fost necesari 92 de piloți forați la o adâncime de 20 de metri.

Valoarea totală a proiectului este de 28 milioane lei (fără TVA), iar lucrările au fost finanțate din bugetul local. Firma executantă este asocierea formată din S.C. Drumuri Orășenești, S.C MBS Group S.R.L și  S.C Abed Nego Com S.R.L.

„Anunțăm acum că duminică, 21 iunie, în jurul orei 16:00, acest drum va fi deschis circulației publice. Doresc să mulțumesc pe acestă cale firmei Drumuri Orășenești pentru seriozitate și pentru calitatea conferită acestui drum. Menționez că am avut o întâlnire cu reprezentanții firmei Remarkt, care au venit cu o propunere, astfel că duminică la ora 16:00, în sensul giratoriu, primii 100 de conducători auto care vor trece drumul expres vor primi din partea firmei un voucher de cumpărături de 50 de lei. Practic este un semn de mulțumire a firmei pentru faptul că acest proiect al drumului de legătură între str. Suișului și Calea Bihorului a fost finalizat. Este evident  că, după ce această stradă va începe să fie circulată, ea va aduce un plus în dezvoltarea zonei Episcopia”, a anunțat viceprimarul.

În zilele rămase până la deschiderea drumului se mai lucrează la marcaje, se nivelează zonele cu pământ, se montează parapeți pietonali și se fac ultimele retuşuri la lucrările de asfaltare a trotuarelor și a pistei de biciclete.

Traficul greu nu va fi permis pe acest drum. Practic, el va fi o centură a municipiului Oradea pentru trafic ușor, mai ales că de curând s-a terminat de reabilitat și Calea Bihorului și tot anul acesta a fost finalizată și legătura între Fughiu și Oradea. Șoferii care vin dinspre Cluj pot folosi acest drum ca variantă ocolitoare a municipiului Oradea, drumul urmând să asigure o legătură mai facilă cu Autostrada Transilvania.

Viceprimarul Florin Birta a mai precizat că toate lucrările noi pe care le execută Primăria Oradea vor fi prevăzute cu piste de biciclete, chiar dacă momentan nu sunt legăturile formate între ele. Mai mult, există intenţia întocmirii unui studiu de fezabilitate, pentru ca de la Calea Bihorului să existe un traseu ciclistic care să urce pe serpentine până la Paleu, la Săldăbagiu de Munte și să coboare înapoi în Oradea.

De asemenea, toate străzile din zona Episcopia adiacente drumului expres au acum în lucru un studiu de fezabilitate în vederea reabilitării.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania