12.7 C
Cluj-Napoca
AcasăCULTURĂÎncep Zilele Europene ale Arheologiei în România; Vezi programul complet

Încep Zilele Europene ale Arheologiei în România; Vezi programul complet

Publicat în

spot_img
spot_img

De vineri și până duminica viitoare (19-21 iunie) au loc Zilele Europene ale Arheologiei și în România! Tema principală este ”Arheologia pentru toți”.

Manifestările încep astăzi, 19 iunie, la ora 10:00 cu o prelegere-dezbatere intitulată chiar A̳r̳h̳e̳o̳l̳o̳g̳i̳a̳ ̳p̳e̳n̳t̳r̳u̳ ̳t̳o̳ț̳i̳ și care va putea fi urmărită online pe pagina Facebook a Institutului Național al Patrimoniului.

Este primul an în care România participă la acest efort european și internațional de apropiere a publicului larg de domeniul arheologiei. Deși mai multe instituții și echipe de cercetători s-au arătat deschise să organizeze evenimente de tip „șantier-deschis” sau tururi ghidate pentru publicul ce locuiește în proximitatea siturilor arheologice sau pentru turiști, preocupările legate de siguranța vizitatorilor și ale personalului în contextul epidemiei Sars-cov-2 au restrâns activitățile din cadrul Zilelor Europene ale Arheologiei.

Există deja întrebări și dileme serioase: De ce și cum a început să fie studiată? De ce e relevantă pentru protejarea patrimoniului cultural și ce înseamnă arheologie preventivă? De ce a rămas arheologia un domeniu mai degrabă nepopular sau insuficient înțeles și cum poate deveni arheologia pentru toți? Ce pot face arheologii pentru a permite publicului nespecializat un mai bun acces și o înțelegere mai completă a domeniului?
Vor răspunde la aceste întrebări deloc comode – dar importante – arheologi, operatori de cercetări arheologice, manageri de muzee și instituții relevante.

Dacă aveți curiozități, întrebări sau comentarii, le puteți face direct în timpul dezbaterii (în comentarii la video-ul live), aici: https://journees-archeologie.fr/c-2020/lg-en/romania/fiche-initiative/8705/Institutul-Na-ional-al-Patrimoniului

Institutul Național al Patrimoniului a fost desemnat coordonator național al Zilelor Europene ale Arheologiei / Journées Européennes de l’Archéologie / European Archeology Days 2020 – un eveniment internațional ajuns la a 11-a ediție și coordonat din 2010 de către Ministerul Culturii din Franța și Inrap (Institutul Naţional de Cercetări Arheologice Preventive/ Institut national de recherches archéologique préventive / National Institute for Preventive Archaeological Research).

România devine, astfel, unul dintre cele 47 de state membre ale Consiliului Europei invitate să preia ştafeta de la Zilele Naţionale ale Arheologiei, sărbătorite, la iniţiativa Ministerului Culturii francez începând cu 2010 mai întâi în Franţa şi extinse apoi, în 2019, în alte 17 ţări europene: Austria, Belgia, Republica Cehă, Estonia, Germania, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Portugalia, Republica Irlanda, Slovenia, Slovacia, Spania , Elveţia, Regatul Unit.

Institutul Național al Patrimoniului este principala instituție centrală care pune în aplicare politicile publice în domeniul protejării patrimoniului cultural în România. Asigură activitățile de cercetare, evidență, inventariere, protejare și punere în valoare pentru toate categoriile patrimoniului cultural, gestionează inventare oficiale, baze de date și depozite digitale. Elaborează și gestionează Programul Național de Restaurare a Monumentelor Istorice, Timbrul Monumentelor Istorice, atestă specialiștii și experții în domeniul patrimoniului imobil, este agregator național pentru Europeana.eu, elaborează dosarele de nominalizare pentru înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial, acordă Marca Patrimoniului European.

Programul zilelor 19-21 iunie 2020

⊹ Expoziție virtuală cu titlul “Gumelnița. O civilizație veche de șapte milenii” – organizator Direcția de Cultură Oltenița
Detalii aici: .

⊹⊹ Expoziția virtuală cu titlul “Lapidarium 3D” – organizator Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău
Detalii aici: https://journees-archeologie.fr/c-2020/lg-en/romania/fiche-initiative/9391/Muzeul-Jude-ean-de-Istorie-i-Art-Zal-u

⊹⊹⊹ Picnic virtual la Cetatea Noviodunum – oganizator Asociația Pro Noviodunum
Detalii aici: https://journees-archeologie.fr/c-2020/lg-en/romania/fiche-initiative/9361/Cetatea-Noviodunum

⊹⊹⊹⊹ Săpăturile Universității București la Histria – organizator Facultatea de Istorie București

⊹⊹⊹⊹ Călugăreni Archaeological Park – organizator Muzeul Județean Mureș
Detalii aici: https://journees-archeologie.fr/c-2020/lg-en/romania/fiche-initiative/9324/C-lug-reni-Archaeological-Park

Mai multe detalii și programul complet, aici: https://journees-archeologie.fr/c-2020/lg-en/romania/map sau în programul complet pentru România disponibil aici: https://journees-archeologie.fr/c-2020/lg-en/romania/The-program-of-my-region
***

Adrian Meitner

Articole recente

PREMIERĂ ÎN BAIA MARE: Primul film românesc despre viața lui George Enescu, proiectat în AULA CUNBM

„ENESCU, jupuit de viu” este capodopera propusă de Toma Enache, unul dintre cei mai activi...

Definiția dragostei pure din Maramureș: „Inima lui îmi grăiește”- Ioana Vlad

Ioana Vlad, o tânără artistă din inima folclorului maramureșean, din Săliștea de Sus, a...

24 iunie – Ziua Universală a Iei

Un promotor consecvent al costumului popular a fost Casa Regală a României.

Poliţiştii atrag atenţia asupra unei noi metode de înşelăciune, denumită „Coletul”

Oamenii primesc prin curier cotele nesolicitate, pentru care li se cer câteva sute de lei, obiectele din pachet valorând mult mai puţin

Mai multe articole de același fel