fbpx
1.7 C
Cluj-Napoca
AcasăCULTURĂFestivalul Internațional de Teatru de la Sibiu s-a încheiat. Ce audiență a...

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu s-a încheiat. Ce audiență a avut ediția online din acest an

Publicat în

spot_img
spot_img

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, primul mare festival de artele spectacolului din Europa Centrală și de Est organizat în mediul digital, s-a încheiat duminică seara cu spectacolul de operă „Mesia”, regia Robert Wilson, dirijor Mark Minkowski.

Potrivit organizatorilor festivalului, timp de zece zile, peste 217.000 de vizitatori unici, din peste 100 de țări, au înregistrat un număr de 804.328 de vizualizări ale evenimentelor speciale și spectacolelor de teatru, dans, muzică, operă, circ contemporan, outdoor, spectacole pentru copii, difuzate pe site-ul FITS și pe pagina de Facebook FITS. În cele zece zile de festival cele două canale principale de comunicare ale FITS (site și Facebook) au înregistrat un reach de peste 1.500.000 de persoane.

Organizat în doar 67 de zile, printr-o desfășurare de forțe fără precedent în România, ediția din acest an a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu a oferit publicului un program bogat, cu 138 de spectacole și evenimente speciale. Nume sonore ale scenei internaționale precum Peter Stein, Thomas Ostermeier, Luk Perceval, Sasha Waltz, Declan Donnellan, Akram Khan, Emmanuel Demarcy-Mota, Peter Sellars, Silviu Purcărete, Kazuyoshi Kushida, Hideki Noda, Jo Kanamori, Guo Xiaonan, Milo Rau, Lev Dodin, Pippo Delbono, Jan Lauwers, Michèle Noiret, María Pag, Sidi Larbi Cherkaoui, Gigi Căciuleanu, Krzysztof Warlikowski, Eimuntas Nekrošius, Rami Be’er, Amir Kolben, Ariane Mnouchkine și Angela Gheorghiu, i-au adus împreună, online, pe toți cei care iubesc artele spectacolului.

„Puterea de a crede, tema ediției din acest an, înseamnă pentru noi că viața are rost, că ceea ce gândim făptuim, că omul este probabil cea mai importantă creație de pe Pământ, poate din Univers, și că dincolo de toate greutățile, atunci când credem, când visăm, când ne imaginăm, reușim să aducem la viață ceea ce plănuim. A 27-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu este, iată, la final. În pofida tuturor piedicilor, în pofida pandemiei, a faptului că mai bine de jumătate din populația globului a fost închisă, am reușit să facem online acest festival. Visarea, frumosul, miracolul, au intrat în case din întreaga lume. FITS s-a văzut în peste 100 de țări. Probabil că numai Jocurile Olimpice mai au o audiență atât de extinsă. Ce mare bucurie a fost când am văzut că un site, care până de curând nu exista, a reușit să adune pe perioada festivalului, în numele a tot ce a însemnat acest conținut de excepție al #FITSonline adus de pretutindeni, un reach de peste 1.500.000 de persoane, că am reușit să avem peste 800.000 de vizualizări și peste 200.000 de vizitatori unici. Sunt cifre pe care nu am visat vreodată că le vom avea, atunci când ne bucuram de strângerea de mână, atunci când ne bucuram de zâmbetul spectatorilor și atunci când toate spațiile erau arhipline. Acum, energia și bucuria care au plecat de aici, odată cu toate cele 138 de evenimente, au ajuns peste tot în lume. A fost o emoție de nedescris, un moment istoric, care va marca istoria artelor spectacolului de acum încolo. Încurajați de această reușită, am decis că vom păstra și anul viitor o secțiune online dedicată spectacolelor de patrimoniu, pe lângă cele live. Vom duce mai departe tot ceea ce am câștigat acum. Mai mult, din luna iulie, în fiecare sâmbătă, vom relua câte o zi din festival, pana în 9 ianuarie anul viitor. Astfel, festivalul va fi difuzat încă de trei ori. Vom înmulți ceea ce înseamnă conferințe speciale, spectacole lectură, dar, dincolo de toate, vom păstra această legătură fantastică cu publicul FITS care vine din Sibiu, din România și, iată, din toată lumea. Este, cred eu, cel mai frumos act de diplomație culturală și sperăm din toată inima ca lumea să înțeleagă că fără visare – care va fi tema de anul viitor: „Puterea de a visa”, fără credința în viitorul omului, fără miracol, fără emoție, viața pe pământ nu poate exista. Plecăciune tuturor celor care au înțeles acest efort uriaș și care au fost alături de noi într-o aventură care, la început părea imposibilă, cu puține șanse pentru un astfel de sfârșit extraordinar. Plecăciune!”, a declarat președintele FITS, Constantin Chiriac.

(FOTO: Facebook / FITS)

Articole recente

Centrul de Inovare și Transfer Tehnologic Politehnica 2020: De la realizări la perspective pentru viitor

În prezentarea sa detaliată, conf.univ.dr.ing. Vlad Mihăescu a vorbit despre misiunea CITT, subliniind eforturile constante depuse pentru a încuraja o colaborare eficientă între cercetători și industrie.

Dosar penal, după ce o fetiță de 4 ani aflată în îngrijirea unui asistent maternal a murit

Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, copilul a murit din cauza căzăturii, însă avea trupul plin de vânătăi, astfel că asistenţii maternali care o luaseră în plasament sunt cercetaţi pentru ucidere din culpă şi rele tratamente aplicate minorului.

Preşedintele CJ Braşov, despre aeroport: Este deranjant când ţi se spune că ai program de aprozar

Preşedintele CJ Braşov, Şerban Todorică-Constantin, a făcut vineri, într-o conferinţă de presă, un istoric al Aeroportului Internaţional Braşov – Ghimbav. 

Semnătură electronică calificată sau…simplificată? Ce alegem şi de ce?

În goana după digitalizare (atât de necesară, de altfel) avem un lucru extrem de important de înţeles şi reţinut – nu toate semnăturile electronice sunt la fel! Un articol susținut de CertSIGN

Mai multe articole de același fel

Sezonul de schi la Păltiniș Arena se deschide pe 30 noiembrie

30 noiembrie va fi prima zi în care complexul Păltiniș Arena își va deschide porțile în acest an, la timp pentru ca toată lumea să poată profita de minivacanța prilejuită de Ziua Națională a României.

“Povestea soldatului”, pe muzica lui Igor Stravinski, la Sibiu

Inspirat de compoziția omonimă a lui Igor Stravinski, scrisă în timpul Primului Război Mondial, “Povestea soldatului” face apel la una dintre cele mai puternice dihotomii din istoria omenească, adică lupta între dorința de câștig material și faimă și trăirea unei vieți liniștite, în conformitate cu natura, ce poate aduce bucurii autentice.