Comandat de Partidul Naţional Liberal – Filiala Hunedoara
CUI 21200012

REPORTER: – Ești unul dintre cei mai apreciați interpreți tineri de muzică populară. Ce tea determinat să alegi această frumoasă   meserie ?

GRIGORE GHERMAN: – Vă mulțumesc frumos pentru cuvintele alese! Nu eu am ales cântecul, ca meserie, el a venit spre mine cu toată frumusețea lui și mia făcut viața mai fericită ! De meserie sunt filolog. Cântecul ma dus peste mări și țări. El mia scos în cale oameni deosebiți, pe drumul vieții. Cei drept nici eu nu lam abandonat. Lam făcut prieten și frate, iam oferit inima întreagă.

REPORTER: – De la cine ai moștenit acest   talent ?

GRIGORE GHERMAN: – Familia mea iubește enorm muzica populară. Bunicii au cântat la instrumente, atât pe linia mamei, cât și pe linia tatălui meu. Și totuși, nu cred că e moștenire. E un dar pentru mine, de la Dumnezeu. În satul în care mam născut (Pasat), muzica populară a fost foarte apreciată.

  REPORTER: – Când, unde și la ce vârstă ai urcat prima dată pe scenă, întrun spectacol ?

GRIGORE GHERMAN: – La 12 ani colaboram cu Orchestra Valea Prutului din Horbova, eram printre soliștii mari. Primul spectacol memorabil a fost “25 de ani la vatra jocului”. Atunci am întâlnit primul succes, la Horbova, lângă Cernăuți. Publicul ma aplaudat mult. Instrumentiștii mau felicitat alături de dirijorul Dumitru Scalco. Atunci am înțeles că trebuie să cânt pentru oameni, săi bucur și să plând în cântec alături de ei. Povestea sa repetat la Festivalul Mamaia, în 2012, unde din partea publicului am primit valuri de aplauze. 

   REPORTER: – Ce zonă folclorică reprezinți, prin repertoriul tău ?

GRIGORE GHERMAN: – Zona dintre Siret și Prut. Și sunt tare bucuros pentru că mam născut acolo. Sunt bucuros că am dat Bucovinei doua cântece deosebite: ”Bucovină, raiul meu” și ”Grigoraș din Bucovina”, pe care lumea le știe și pe care le cântă și copiii.

REPORTER: – Care sunt orchestrele și dirijorii, de frunte, care teau acompaniat până acum ?

GRIGORE GHERMAN: – Am colaborat cu toate orchestrele importante din România și din Basarabia: Lăutarii, Mugurelul, Folclor, Valahia, Doina Gorjului, Transilvania, Ciprian Porumbescu, Doina Bărăganului, Rapsozii Botoșanilor ș.a.m.d.

REPORTER: – Te rog să amintești pe unii dintre cei mai importanți interpreți ai folclorului românesc, alături de care ai cântat ?

GRIGORE GHERMAN: – Am cântat în spectacole cu cei mai mari artiști ai țării: Laura Lavric, Sofia Vicoveanca, Margareta Clipa, Nicolae Furdui Iancu ( în Portugalia), Maria Ciobanu, Irina Loghin, Steliana Sima, Petrică Mâțu, Constantin Bahrin, Constantin Enceanu, dar am renunțat până anul trecut să fac duete. Nu am vrut să spună lumea că mă folosesc de numele unui artist celebru ca să strălucesc. Abia anul trecut am făcut câteva duete: unul cu frumoasa doamnă Maria Dragomiroiu , unul cu inegalabila Oana Sârbu și două melodii cu cea mai dulce voce bărbătească din Moldova, Constantin Bahrin.

REPORTER: – Ce părere ai despre manele ? În ce măsură reușesc să ”polueze” folclorul nostru ?

GRIGORE GHERMAN: – Nu ascult manele și nu am nimic cu oamenii care le ascultă. Manelele sunt pentru oamenii petrecăreți, care după miezul nopții dau muzica tare. Ori, muzica populară este pentru omul simțit, frumos la suflet, pentru românul adevărat.

REPORTER: – Care sunt cele mai importante premii obținute la festivalurile și concursurile la care ai participat ?

GRIGORE GHERMAN: – Cele mai importante premii pentru mine au fost cele de popularitate, dar îmi amintesc cu bucurie despre Trofeul ”Festivalului Ponoare”, Trofeul Festivalului ”Pe marginea Dunării”, Trofeul Festivalului ”În grădina cu flori multe”, Premiul I la Festivalul ”Munte, munte, brad frumos”, Premiul I la ”Festivalul Irina Loghin”, Premiul II la ”Festivalul Mamaia”, 2012, primul concurs la care am participat în România. Și mai am vreo 10 premii, dar nu vreau săi obosesc pe cititori.

      REPORTER: – Dacă îți ofer, prin acest interviu, posibilitatea să   mulțumești cuiva, către cine se îndreaptă gândurile tale ? 

GRIGORE GHERMAN: Către Dumnezeu și către oamenii simpli, iubitori ai cântecului popular, apoi către părinți, pentru că mau lăsat să iau hamurile vieții în mâinile proprii și să plec de copil de acasă pentru a cânta unui public mai larg. 

      iunie 2020                 Interviu consemnant de Ioan VASIU /UZPR

Comandat de Partidul Naţional Liberal – Filiala Hunedoara
CUI 21200012
Publicaţia Știrile Transilvaniei se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului. Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.