Secția Clinică de Neurologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență din Brașov a câștigat Premiului „Diamant” acordat de European Stroke Organization, pentru tratamentul pacienților care au suferit accidente vasculare cerebrale (AVC).

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Potrivit Consiliului Județean (CJ) Brașov, premiile ESO-Angels (European Stroke Organization – Societatea Europeană de Accident Vascular Cerebral) sunt concepute pentru a recunoaște și a onora echipele angajate în tratarea accidentului vascular cerebral, oferindu-se trei categorii de premii: Aur, Platinum și Diamant. Efortul colectiv al medicilor şi asistentelor de la secţiile Neurologie, Unitate de Primiri Urgențe, Radiologie, Terapie Intensivă şi Laborator clinic din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă a fost răsplătit, în acest an, cu premiul Diamant. Astfel, Neurologia de la Spitalul Județean, condusă de şeful secţiei, conferenţiar univ. dr. Cristian Falup-Pecurariu, devine primul centru de la nivel național care primește această distincție. 

În România, AVC este a doua cauză de mortalitate, după infarctul miocardic. În fiecare an, la nivel național se produc peste 60.000 de accidente vasculare cerebrale, unul din cinci români care suferă un AVC moare în primele 30 de zile, iar unul din trei rămâne imobilizat la pat.

„În ultimii ani s-au încercat diferite metode pentru a trata accidentul vascular cerebral ischemic, scopul fiind scăderea mortalității și a dizabilității produse de această afecțiune. În acest moment, cea mai eficientă metodă de tratament este tromboliza intravenoasă. Aceasta reprezintă introducerea intravenoasă a unei substanțe (activator tisular de plasminogen recombinant), având rolul de a dizolva cheagul de sânge de la nivelul creierului, restabilindu-se astfel fluxul sanguin către celulele cerebrale. Criteriul principal de eligibilitate al pacienților pentru efectuarea acestei proceduri este intervalul de timp de la debutul simptomatologiei până la injectarea tromboliticului, care trebuie să fie sub 4,5 ore”, a explicat dr. Cristian Falup-Pecurariu.

Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov a fost inclus, în martie 2019, în programul național de tratament al accidentului vascular cerebral ischemic, sub coordonarea conf. univ. dr. Cristian Falup-Pecurariu. Cu această ocazie, locuitorii județului Brașov, dar și cei din județele limitrofe au beneficiat de această metodă terapeutică.

Potrivit administrației județene, 105 pacienți au fost trataţi anul trecut prin intermediul trombolizei, Brașovul fiind al treilea centru de tromboliză de la nivel național, după numărul de pacienți care au beneficiat de această procedură în anul trecut. În acest an, peste o sută de pacienți au fost trombolizați în cadrul spitalului brașovean, acesta fiind centrul cu cel mai mare număr de trombolize de la nivel național în primul trimestru al acestui an.

„Vreau să-l felicit pe domnul doctor Cristian Falup-Pecurariu împreună cu echipa sa pentru această performanţă deosebită, prin care este recunoscută şi apreciată la nivel european calitatea actului medical realizat în cadrul Secţiei de  Neurologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov. Mă bucur că prin demersurile administraţiei judeţene am reuşit să includem Braşovul în programul naţional pentru tratarea accidentului vascular cerebral prin metoda trombolizei şi astfel să dăm o şansă în plus la viaţă pacienţilor care se confruntă cu această afecţiune gravă. Faptul că problemele neurologice acute pot fi tratate cu rezultate foarte bune la Braşov, atât în cadrul Spitalului Judeţean, dar şi la Spitalul Clinic de Psihiatrie şi Neurologie, este un lucru meritoriu, pentru care toate cadrele medicale implicate merită apreciarea şi recunoştinţa noastră”, a declarat preşedintele CJ Braşov, Adrian-Ioan Veştea.

(Foto: Brasovmetropolitan.ro)

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania