fbpx
1.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI MUREȘDenunțul penal depus de László Tőkés împotriva președintelui Klaus Iohannis a fost...

Denunțul penal depus de László Tőkés împotriva președintelui Klaus Iohannis a fost clasat

Publicat în

spot_img
spot_img

Preşedintele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT), László Tőkés, a anunţat joi, la Târgu Mureş, că a fost clasat denunţul penal depus împreună cu liderul Consiliul Naţional Secuiesc (CNS), Balázs Izsák, împotriva preşedintelui Klaus Iohannis, pe motiv că ar fi instigat la „ură şi discriminare”.

„La plângerea noastră împotriva domnului preşedinte Klaus Iohannis, la fel a sosit un răspuns foarte rapid de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (…) Acest răspuns casează cauza, spunând că într-adevăr, să vă citez, ‘considerăm că unele elemente ale discursului supus analizei depăşesc limitele dreptului la libera exprimare, chiar în forma acceptată a criticii dure. În consecinţă, în ansamblul său, inclusiv prin ton, poate fi calificat ca un hate speech’. În ciuda aceste calificări, cauza a fost clasată, spunând că nu este cazul unei cauze care ar necesita o urmărire penală”, a declarat László Tőkés, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş.

În luna mai, Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT), prin preşedintele László Tőkés, şi Consiliul Naţional Secuiesc, prin preşedintele Balázs Izsák, au înaintat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie un denunţ penal împotriva preşedintelui Klaus Iohannis, în care acesta este acuzat de „comiterea infracţiunii de instigare la ură şi discriminare”.

Motivul care a stat la baza acestui denunţ a fost, potrivit celor doi iniţiatori, discursul preşedintelui Klaus Iohannis, „însoţit de gesticulaţie ba războinică, ba ridiculizantă, a produs mari emoţii atât la noi în ţară, cât şi în ţara vecină ponegrită”, iar prin acesta ar fi incitat publicul român împotriva celor două categorii de persoane vizate, „ungurii şi pesediştii, şi poate altera relaţiile de vecinătate cu Ungaria”.

Denunţul penal a vizat declaraţia preşedintelui Klaus Iohannis, care a criticat, în data de 29 aprilie, proiectul de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc, susţinând că PSD a ajutat UDMR să treacă acest act normativ în Camera Deputaţilor.

„Jo napot kivanok, PSD. Este incredibil, dragi români, ce se întâmplă în Parlamentul României. PSD a ajutat UDMR să treacă prin Camera Deputaţilor o lege prin care dă autonomie largă Ţinutului Secuiesc. Este incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD. Este incredibil ce înţelegeri se fac în Parlamentul României. În timp ce noi, eu, guvernul, celelalte autorităţi ne luptăm pentru vieţile românilor, ne luptăm ca să scăpăm de această pandemie, marele PSD se luptă în birourile secrete din Parlament ca să dea Ardealul ungurilor. Jo napot, Ciolacu. Oare ce v-a promis liderul de la Budapesta, Viktor Orban, în schimbul acestei înţelegeri?”, a spus Iohannis într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni.

În aceeaşi zi, Camera Deputaţilor a adoptat tacit proiectul privind Statutul de autonomie al Ţinutului Secuiesc, care a fost apoi respins apoi de Senat, în calitate de for decizional. (AGERPRES)

Articole recente

Centrul de Inovare și Transfer Tehnologic Politehnica 2020: De la realizări la perspective pentru viitor

În prezentarea sa detaliată, conf.univ.dr.ing. Vlad Mihăescu a vorbit despre misiunea CITT, subliniind eforturile constante depuse pentru a încuraja o colaborare eficientă între cercetători și industrie.

Dosar penal, după ce o fetiță de 4 ani aflată în îngrijirea unui asistent maternal a murit

Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, copilul a murit din cauza căzăturii, însă avea trupul plin de vânătăi, astfel că asistenţii maternali care o luaseră în plasament sunt cercetaţi pentru ucidere din culpă şi rele tratamente aplicate minorului.

Preşedintele CJ Braşov, despre aeroport: Este deranjant când ţi se spune că ai program de aprozar

Preşedintele CJ Braşov, Şerban Todorică-Constantin, a făcut vineri, într-o conferinţă de presă, un istoric al Aeroportului Internaţional Braşov – Ghimbav. 

Semnătură electronică calificată sau…simplificată? Ce alegem şi de ce?

În goana după digitalizare (atât de necesară, de altfel) avem un lucru extrem de important de înţeles şi reţinut – nu toate semnăturile electronice sunt la fel! Un articol susținut de CertSIGN

Mai multe articole de același fel

UBB conduce proiectul prin care vor fi digitalizate cele mai vechi scrieri despre Sighișoara

Cele mai vechi scrieri existente în Biblioteca Documentară a Muzeului de Istorie din Sighişoara, dar şi în alte arhive şi biblioteci din ţară referitoare la acest burg urmează să fie scanate pentru a fi accesate online, în cadrul unui proiect coordonat de Centrul de Diplomatică şi Paleografie Documentară Medievală TRANS.SCRIPT al Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca.