În urma cuceririi romane, capitala provinciei Dacia a fost stabilită în nordul Țării Hațegului de azi, la numai 8 km de Porțile de Fier ale Transilvaniei. Încă de la întemeiere, Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa a primit statutul de colonie, un privilegiu de care comunitățile urbane romane se bucurau abia după parcurgerea mai multor etape obligatorii. În Antichitate, importanța strategică în cadrul Imperiului a acestei metropole întinse pe un teritoriu foarte vast, era dată și de controlul exercitat asupra comerțului de la Dunăre.

Mărturii ale strălucirii de altădată a acestei întinse și înfloritoare așezări romane, ne-au rămas ruinele din situl arheologic de la Sarmizegetusa și piesele din colecția Muzeului de Arheologie din aceeași localitate. Vizitând aceste locuri, veți asista la o lecție de istorie ce vă poate conduce spre o mai bună înțelegere a puterii extraordinare pe care a avut-o acest mare imperiu al lumii.

Mai multe despre Ulpia Traiana Sarmizegetusa aflați pe www.descoperahunedoara.ro  și www.sarmizegetusa.mcdr.ro, iar pentru a planifica o excursie în județul Hunedoara, vă recomandăm să descărcați  gratuit  ghidul turistic oficial Discover Hunedoara, pe telefoanele cu sistem de operare Android sau iOS.

Publicaţia Știrile Transilvaniei se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului. Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.