În urma cuceririi romane, capitala provinciei Dacia a fost stabilită în nordul Țării Hațegului de azi, la numai 8 km de Porțile de Fier ale Transilvaniei. Încă de la întemeiere, Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa a primit statutul de colonie, un privilegiu de care comunitățile urbane romane se bucurau abia după parcurgerea mai multor etape obligatorii. În Antichitate, importanța strategică în cadrul Imperiului a acestei metropole întinse pe un teritoriu foarte vast, era dată și de controlul exercitat asupra comerțului de la Dunăre.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Mărturii ale strălucirii de altădată a acestei întinse și înfloritoare așezări romane, ne-au rămas ruinele din situl arheologic de la Sarmizegetusa și piesele din colecția Muzeului de Arheologie din aceeași localitate. Vizitând aceste locuri, veți asista la o lecție de istorie ce vă poate conduce spre o mai bună înțelegere a puterii extraordinare pe care a avut-o acest mare imperiu al lumii.

Mai multe despre Ulpia Traiana Sarmizegetusa aflați pe www.descoperahunedoara.ro  și www.sarmizegetusa.mcdr.ro, iar pentru a planifica o excursie în județul Hunedoara, vă recomandăm să descărcați  gratuit  ghidul turistic oficial Discover Hunedoara, pe telefoanele cu sistem de operare Android sau iOS.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania