fbpx
1.7 C
Cluj-Napoca
AcasăEDUCAȚIEUniversitatea Politehnica Timișoara introduce, în premieră, admiterea pe bază de portofoliu (A)

Universitatea Politehnica Timișoara introduce, în premieră, admiterea pe bază de portofoliu (A)

Publicat în

spot_img
spot_img
Rectorul Universităţii Politehnica Timişoara, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan

Universitatea Politehnica Timișoara vine cu o inovație în ceea ce privește admiterea în anul universitar 2020-2021, introducând, în premieră examenul pe bază de portofoliu de realizări. În paralel, candidații pot opta pentru examenul scris clasic sau luarea în considerare a notelor la matematică, informatică sau fizică de la bacalaureat. De asemenea, la unele facultăți, admiterea se face pe bază de concurs de dosare.

Conducerea Universității Politehnica Timișoara a aprobat Metodologia de admitere la ciclul de studii de licență pentru anul universitar 2020-2021. Potrivit acesteia, la Facultatea de Automatică și Calculatoare și la Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologii Informaționale, admiterea se poate realiza în trei variante:

1) Examen online bazat pe portofoliu de realizări – are scopul de a releva atât rezultatele obținute de candidat la diferite competiții, cât și aptitudinile sale tehnice și valoarea acestora. Portofoliul poate fi constituit din: premii și mențiuni la olimpiadele județene și la alte competiții naționale de Informatică / Algoritmică; premii, mențiuni, participări cu rezultate notabile la competiții Hardware & Software & Automatică & Electronică & Comunicații (IT&C); alte realizări deosebite Hardware & Software & Automatică & Electronică & Comunicații (IT&C). Portofoliul va fi evaluat de o comisie de specialitate din cadrul UPT și va fi notat cu admis/respins. Cei admiși vor susține un interviu online de prezentare a portofoliului, care va fi evaluat prin note de la 1 la 10. Cei respinși la proba de evaluare a portofoliului se pot înscrie la una dintre celelalte variante de admitere.

2) Admitere pe baza notei de la bacalaureat la una dintre probele de matematică, informatică sau fizică, pentru absolvenții specializărilor de matematică-informatică sau științele naturii.

3) Examen scris tip grilă la matematică, în sălile UPT, cu respectarea strictă a regulilor de distanțare pentru combaterea infectării cu noul coronavirus, UPT dispunând de suficiente spații pentru derularea examenului în condiții de maximă siguranță.

Pentru oricare dintre variante, media de admitere se calculează după formula: (4xN + B)/5, unde N este nota de la interviu, nota la matematică/informatică/fizică din cadrul bacalaureatului sau nota la proba scrisă de matematică susținută la UPT, iar B este media de la examenul de bacalaureat.

În cazul Facultății de Arhitectură și Urbanism, examenul de admitere este alcătuit din 2 componente: portofoliu + interviu. Scopul portofoliului de lucrări este de a releva creativitatea şi aptitudinile candidaţilor privind percepţia spaţială, simţul proporţiilor, imaginarea şi reprezentarea bidimensională a unor forme, cunoștinte generale despre domeniul arhitecturii, capacitatea de execuţie și cunoașterea tehnicilor de reprezentare. Scopul interviului este de a oferi candidatului posibilitatea de a-și argumenta conținutul portofoliului transmis. Participarea la interviu este condiționată de promovarea etapei de portofoliu. Media finală de admitere va fi calculată cu o pondere a mediei de Bacalaureat de 30%. 

Pentru restul facultăților din cadrul Universității Politehnica Timișoara (Facultatea de Chimie Industrială și Ingineria Mediului, Facultatea de Construcții, Facultatea de Electrotehnică și Electroenergetică, Facultatea de Inginerie Hunedoara, Facultatea de Management în Producție și Transporturi, Facultatea de Mecanică, Facultatea de Științe ale Comunicării), admiterea se face în urma unui concurs de dosare.

Informații suplimentare despre admiterea la Universitatea Politehnica Timișoara se pot găsi pe website-ul universității (www.upt.ro), în secțiunea dedicată admiterii.

Absolvenții de liceu care au promovat examenul de bacalaureat și aleg una dintre facultățile Universității Politehnica Timișoara vor avea, ca studenți, o serie de beneficii:

• Cele mai mari burse din țară (de la MEC și din venituri proprii, care se pot cumula);

• Cazare pentru toți solicitanții în cămine modernizate (dotate cu conexiune internet, cablu TV, frigider, bucătărie și spălătorie pe fiecare etaj);

• Masa la restaurantele studențești ale UPT, la prețuri subvenționate;

• Cea mai modernă bibliotecă din țară;

• Acces gratuit la cea mai modernă bază sportivă studențească din țară (bazine de înot interior și exterior, terenuri de fotbal sintetice și cu iarbă, baschet, 4 terenuri de tenis, săli de sport, pistă de atletism);

• Pregătire specială la matematică și fizică;

• Acces la burse pentru stagii în străinătate prin programul Erasmus+ și prin acorduri bilaterale (Germania, Franța, Spania, Anglia, Olanda, Austria, etc);

• Transport local și CFR gratuit.

(Articol publicitar)

Articole recente

Centrul de Inovare și Transfer Tehnologic Politehnica 2020: De la realizări la perspective pentru viitor

În prezentarea sa detaliată, conf.univ.dr.ing. Vlad Mihăescu a vorbit despre misiunea CITT, subliniind eforturile constante depuse pentru a încuraja o colaborare eficientă între cercetători și industrie.

Dosar penal, după ce o fetiță de 4 ani aflată în îngrijirea unui asistent maternal a murit

Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, copilul a murit din cauza căzăturii, însă avea trupul plin de vânătăi, astfel că asistenţii maternali care o luaseră în plasament sunt cercetaţi pentru ucidere din culpă şi rele tratamente aplicate minorului.

Preşedintele CJ Braşov, despre aeroport: Este deranjant când ţi se spune că ai program de aprozar

Preşedintele CJ Braşov, Şerban Todorică-Constantin, a făcut vineri, într-o conferinţă de presă, un istoric al Aeroportului Internaţional Braşov – Ghimbav. 

Semnătură electronică calificată sau…simplificată? Ce alegem şi de ce?

În goana după digitalizare (atât de necesară, de altfel) avem un lucru extrem de important de înţeles şi reţinut – nu toate semnăturile electronice sunt la fel! Un articol susținut de CertSIGN

Mai multe articole de același fel

Dosar penal, după ce o fetiță de 4 ani aflată în îngrijirea unui asistent maternal a murit

Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, copilul a murit din cauza căzăturii, însă avea trupul plin de vânătăi, astfel că asistenţii maternali care o luaseră în plasament sunt cercetaţi pentru ucidere din culpă şi rele tratamente aplicate minorului.