fbpx
6.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI MARAMUREȘCinci localități din Maramureș, afectate de inundații

Cinci localități din Maramureș, afectate de inundații

Publicat în

spot_img
spot_img

Ploile torenţiale au afectat cinci localităţi, provocând pagube populaţiei şi infrastructurii în localităţile Borşa, Bârsana, Leordina, Bistra şi Petrova, a informat joi seara, purtătorul de cuvânt al CJSU Maramureş, Dan Bucă.

Conform acestuia, torenţii şi scurgerile de pe versanţi, formate după precipitaţiile torenţiale au condus la creşterea debitelor şi nivelurilor unor văi şi pâraie necadastrate care s-au revărsat din albie şi nu au putut fi preluate de reţelele de canalizare.

„Au fost inundate 49 de gospodării, patru obiective sociale şi administrative, a fost afectat zidul de sprijin de pe malul râului Cisla, un drum judeţean, pe o distanţă de 1,5 km, respectiv 19,6 km de străzi. Un alt drum judeţean a fost acoperit de aluviunile transportate de apă pe o distanţă de 300 de metri (…) A fost erodată o apărare de mal pe o suprafaţă de 0,5 km. Torenţii de apă au transportat aluviuni, pietriş, material lemnos şi material vegetal care au colmatat un pod, şapte podeţe şi şapte traversări pietonale. Au fost inundate 25 hectare de teren arabil, respectiv 17 hectare de păşuni şi fâneţe”, a declarat Dan Bucă.

Comitetele locale pentru situaţii de urgenţă au acţionat cu personal şi utilaje pentru deblocarea podeţelor, îndepărtarea aluviunilor de pe drumurile publice.

Pagubele produse vor fi constatate şi evaluate de echipe mixte, alcătuite prin ordin al prefectului, care se vor deplasa în teren.

Preşedintele CJSU Maramureş, prefectul Nicolae-Silviu Ungur, a menţionat că judeţul se află în continuare sub avertizări hidrometeorologice şi că sunt activate grupurile de suport tehnic şi echipe de intervenţie pentru a acţiona în sprijinul populaţiei. Sunt operaţionalizate şi echipe care să remedieze eventualele deficienţe din reţelele serviciilor de utilitate publică.

De asemenea, sub coordonarea prefectului Nicolae-Silviu Ungur, echipele de intervenţie au acţionat pentru eliminarea efectelor negative produse de fenomenele hidrometeorologice periculoase.

Pompierii militari au intervenit cu motopompe pentru evacuarea apelor din gospodării, subsoluri, curţi şi au sprijinit autorităţile administraţiei publice locale în diminuarea efectelor produse de inundaţii. Personal din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Maramureş a lucrat cu material şi mijloace tehnice specifice pentru consolidarea şi protejarea malului afectat de apele râului Cisla. (AGERPRES)

Redactia

Articole recente

O tânără din Piteşti a câştigat Marele Premiu al Festivalului Concurs Naţional „Ilie Micu” de la Sibiu

Gabriela Silvia Vişinescu de la Şcoala Populară de Arte din Piteşti a câştigat Marele Premiu al Festivalului Concurs Naţional de Interpretare Vocală "Ilie Micu" din Sibiu, secţiunea Muzică uşoară, care a avut loc la Sala Thalia.

Festivalul ”Săptămâna Haferland” va avea loc între 8 şi 11 august, în zece sate din Ţara Ovăzului

Tema ediţiei din acest an a festivalului este "Istorie, tradiţie şi cultură. Ieri şi azi în Haferland".

”Dăm Click pe România” a inițiat înscrierile prin care școlile, liceele, grădinițele și asociațiile pot primi calculatoare

Dăm Click pe România este un proiect al asociației Ateliere Fără Frontiere prin care anual 4.000 de calculatoare recondiționate sunt donate către unitățile de învățământ care nu au echipamentele necesare de pe care elevii să poată învăța noțiune digitale de bază.

Rectorul UPET s-a înscris în PSD și candidează pentru Consiliul local Petroșani

Revenirea lui Sorin Radu în viața politică se întâmplă după mai bine de 4 ani în care rectorul a ales să se dedice în totalitate mediului academic

Mai multe articole de același fel

Concert „Madrigal for Babies” la Sighetu Marmației

Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, dirijat de Cezar Verlan, invită publicul din județul Maramureș la Concertul Extraordinar „Madrigal for Babies”, eveniment creat special pentru bebeluși (0-12 luni) și părinții acestora, precum și femei însărcinate.

Festival Madrigal la Baia Mare

În perioada 15 - 28 aprilie 2024, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” și Programul Național Cantus Mundi invită publicul din județul Maramureș la Festivalul Madrigal, o serie de evenimente culturale remarcabile dedicate spectatorilor de toate vârstele.