Medicul Alexandru Rafila avertizează că numărul din ce în ce mai mare al românilor infectați cu noul coronavirus ar putea atrage după sine restricții din partea statelor europene în ceea ce privește libera circulație a cetățenilor români. Mai exact, românii care vor să călătorească în UE ar putea fi nevoiți să intre, din nou, în carantină instituționalizată. Deja sunt câteva țări care au luat astfel de decizii. O astfel de desfășurare a evenimentelor ar avea implicații inclusiv asupra celor care și-au cumpărat pachete de vacanță în diferite țări europene.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

România este printre țările cu cele mai multe cazuri de COVID-19 din Europa, fiind depășită doar de Suedia, Portugalia și Marea Britanie, a anunțat vineri seară profesorul Alexandru Rafila la Antena 3.

„Trebuie să facem cu toții un efort individual ca să avem un răspuns colectiv, ca să putem să scădeam această incidență până în zona verde, pentru că discuția la nivelul Uniunii Europene privind libera circulație a cetățenilor în spațiul comunitar pune o anumită problemă: țările care depășesc media Uniunii Europene s-ar putea să fie constrânse, dacă doresc să-și trimită cetățenii în celelalte țări care sunt în zona verde, aceștia să stea două săptămâni în izolare. Lucrul acesta ar limita foarte mult circulația cetățenilor români”, a spus Alexandru Rafila.

Clasamentul țărilor cu cele mai multe cazuri de COVID-19 este completat de Bulgaria, Serbia și Polonia.

Din cauza numărului mare de cazuri de la noi din țară, țările din UE ar putea impune noi restricții pentru cetățenii români, mai avertizează Alexandru Rafila.

“Trebuie să facem cu toții un efort individual ca să avem un răspuns colectiv, ca să putem să scădeam această incidență până în zona verde, pentru că discuția la nivelul Uniunii Europene privind libera circulație a cetățenilor în spațiul comunitar pune o anumită problemă: țările care depășesc media Uniunii Europene s-ar putea să fie constrânse, dacă doresc să-și trimită cetățenii în celelalte țări care sunt în zona verde, aceștia să stea două săptămâni în izolare. Lucrul acesta ar limita foarte mult circulația cetățenilor români”, a spus Alexandru Rafila.

Estonia a luat deja măsura carantinării cetățenilor care vin din România, Bulgaria și Polonia. Ulterior, și Danemarca a anunțat că va prelungi restricțiile de călătorie pentru români, după de și-a deschis granițele pentru majoritatea ţărilor europene.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania