Consiliul Județean (CJ) Maramureș a transmis Companiei Naționale de Investiții (CNI) o solicitare pentru includerea proiectului de reabilitare și modernizare a Centrului Cultural Maramureș în Programul național de interes public sau social.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

În urmă cu doi ani de zile, ”Casa Tineretului” din Baia Mare a trecut în domeniul public al județului, timp în care reprezentanții Consiliului Județean Maramureș au finalizat indicatorii tehnico-economici ai proiectului, aceștia fiind votați de aleșii județeni. Totodată, s-a aprobat anul trecut ca denumirea acestei clădiri să fie ”Centrul Cultural Maramureș”, urmând să fie folosită ca un adevărat centru cultural.

Președintele CJ Maramureș, Gabriel Zetea, a transmis vineri către CNI solicitarea privind includerea în Programul național de interes public sau social, subprogramul ”Așezăminte culturale”, a proiectului de investiții ”Reabilitarea și modernizarea Centrului Cultural Maramureș”. Valoarea estimată a obiectivului de investiții este de 2,1 milioane de lei plus TVA pentru proiectul tehnic și detaliile de execuție, iar valoarea estimată a lucrărilor este de 72,1 milioane de lei lei cu TVA, investiția având trei componente majore: reabilitare și modernizare Corp A, Corp B și amenajări exterioare.

Potrivit CJ Maramureș, prin reabilitarea ”Centrului Cultural Maramureș” se intenționează realizarea unui centru cultural care să reunească sub același acoperiș activități multiple în domeniul cultural, de educație permanentă și de utilitate publică. Printre funcțiunile propuse se numără: organizarea spectacolelor, realizarea de încăperi pentru cercurile de studii sau de activități practice, înființarea unei bibilioteci, a unor săli de cursuri și conferințe, spații de expoziție, săli de gimnastică, zonă tehnică etc. Se are în vedere și implicarea instituțiilor aflate în subordinea administrației județene: Ansamblul Folcloric Național Transilvania și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale ”Liviu Borlan” Maramureș.

”Având în vedere deficiența construcțiilor culturale la nivelul municipiului Baia Mare se impune intervenția de urgență la acest obiectiv ce necesită executarea unor ample lucrări de reabilitare și modernizare, în concordanță cu cerințele actuale de siguranță și confort și transformarea lui într-un centru cultural dinamic și reprezentativ nivel de județ, într-un edificiu modern, eficient, atractiv, destinat exclusiv activităților culturale. Prin implementarea acestei investiții se dorește creșterea accesului și participării tinerilor la viața culturală, dar și promovarea unui acces mai bun al acestora la locurile de muncă din domeniul cultural. Totodată, vor fi oferite produse și servicii culturale diverse pentru satisfacerea nevoilor culturale comunitare în scopul creșterii gradului de acces și de participare a cetățenilor la viața culturală și vor fi susținuți toți operatorii culturali”, a declarat președintele CJ Maramureș, Gabriel Zetea.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania