În anul 2018 lua naștere inițiativa cetățenească de reviziuire a Cosntituției „Fără penali în funcții publice”, un proiect extraordinar pentru România și USR, care în scurt timp a adunat întru susținerea sa peste un milion de semnături din partea cetățenilor. În sfârșit, după doi ani de zile, proiectul de lege va intra în dezbaterea Camerei Deputaților, în sesiunea extraordinară din prima jumătate a lunii iulie.

Am coordonat acest proiect în județul Bistrița Năsăud! În doar câteva luni am reușit să convingem aproape 10 mii e susținători care au și semnat pentru această inițiativă legislativă. Au fost multe zile petrecute în stradă, interacțiuni cu cetățenii, promovare online si în presa locală, cetățeni si elevi voluntari alături de care am strâns semnături cu perseverență și încredere în schimbarea mentalităților. Am demonstrat, împreună cu colegii din Uniunea Salvați România, că un grup de cetățeni implicați pot determina schimbări importante în bine. Democrația participativă trebuie să ajungă un reflex în societatea românească!

„Fără penali în funcții publice” intră în dezbaterea Parlamentului la mai bine de un an de la depunere și după un șir interminabil de solicitări formulate de parlamentarii USR. Inițiativa, pentru care au semnat peste un milion de români, este înregistrată la Camera Deputaților încă din luna mai 2019, după ce a primit undă verde de la Curtea Constituțională.

Partidele aparținând vechii clase politice nu au avut interesul să fie adoptată o astfel de măsură prin care scena politică să fie curățată de corupții condamnați definitiv.

„Fără penali în funcţii publice” vrea să schimbe articolul 37 din Constituţia României, pin adăugarea următorului alineat: „Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor şi Senat şi în funcţia de preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”.

În luna aprilie 2019, Curtea Constituțională a României a decis în unanimitate că este constituțională aria de revizuire a Constituției prin inițiativa USR „Fără penali în funcţii publice”.

Dacă proiectul de lege va trece de votul din Parlament, urmează referendumul de aprobare a modificării Constituției, care presupune validarea prin prezență și apoi prin vot în favoarea inițiativei a cel puțin 30% din numărul total al alegătorilor.

Prof. Cristina Iurișniți,

Deputat USR în Parlamentul României

membru în Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport

președinte al Comisiei pentru egalitatea de șanse între femei și bărbați

(Articol publicitar)

Publicaţia Știrile Transilvaniei se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului. Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.

Comentează și tu acest articol

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.