fbpx
1.7 C
Cluj-Napoca
AcasăPOLITICĂCristina Iurişniţi, deputat USR: „Fără penali în funcții publice” intră în dezbaterea...

Cristina Iurişniţi, deputat USR: „Fără penali în funcții publice” intră în dezbaterea Parlamentului (A)

Publicat în

spot_img
spot_img

În anul 2018 lua naștere inițiativa cetățenească de reviziuire a Cosntituției „Fără penali în funcții publice”, un proiect extraordinar pentru România și USR, care în scurt timp a adunat întru susținerea sa peste un milion de semnături din partea cetățenilor. În sfârșit, după doi ani de zile, proiectul de lege va intra în dezbaterea Camerei Deputaților, în sesiunea extraordinară din prima jumătate a lunii iulie.

Am coordonat acest proiect în județul Bistrița Năsăud! În doar câteva luni am reușit să convingem aproape 10 mii e susținători care au și semnat pentru această inițiativă legislativă. Au fost multe zile petrecute în stradă, interacțiuni cu cetățenii, promovare online si în presa locală, cetățeni si elevi voluntari alături de care am strâns semnături cu perseverență și încredere în schimbarea mentalităților. Am demonstrat, împreună cu colegii din Uniunea Salvați România, că un grup de cetățeni implicați pot determina schimbări importante în bine. Democrația participativă trebuie să ajungă un reflex în societatea românească!

„Fără penali în funcții publice” intră în dezbaterea Parlamentului la mai bine de un an de la depunere și după un șir interminabil de solicitări formulate de parlamentarii USR. Inițiativa, pentru care au semnat peste un milion de români, este înregistrată la Camera Deputaților încă din luna mai 2019, după ce a primit undă verde de la Curtea Constituțională.

Partidele aparținând vechii clase politice nu au avut interesul să fie adoptată o astfel de măsură prin care scena politică să fie curățată de corupții condamnați definitiv.

„Fără penali în funcţii publice” vrea să schimbe articolul 37 din Constituţia României, pin adăugarea următorului alineat: „Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor şi Senat şi în funcţia de preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”.

În luna aprilie 2019, Curtea Constituțională a României a decis în unanimitate că este constituțională aria de revizuire a Constituției prin inițiativa USR „Fără penali în funcţii publice”.

Dacă proiectul de lege va trece de votul din Parlament, urmează referendumul de aprobare a modificării Constituției, care presupune validarea prin prezență și apoi prin vot în favoarea inițiativei a cel puțin 30% din numărul total al alegătorilor.

Prof. Cristina Iurișniți,

Deputat USR în Parlamentul României

membru în Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport

președinte al Comisiei pentru egalitatea de șanse între femei și bărbați

(Articol publicitar)

Redactia

Articole recente

Alin Nica i-a retras toate atribuţiile vicepreşedintelul CJ Timiş, Cristian Moş, după ce acesta a anunţat că va candida independent la Primăria Timişoara

Forţa Dreptei, partidul din care acum face parte Alin Nica, după ce a plecat de la PNL, partidul care l-a susţinut în funcţia de preşedinte al CJ Timiş, i-a solicitat demisia lui Moş.

Aterizare de urgenţă pe Aeroportul Timişoara în urma unei ameninţări cu bombă

”A fost activat Planul Roşu de Intervenţie. Pasagerii sunt evacuaţi din avion”, au transmis reprezentanţii ISU Timiş.

La Alba Iulia se deschide sezonul de turism cultural şi istoric în 1 mai

Vor fi reluate spectacolele de reconstituire istorică antică şi schimbul de gardă, evenimente care atrag un număr mare de turişti în fiecare an

”Timișoara Muzicală” își va deschide peste câteva zile porțile, în capitala Banatului

Opera Gala, Turandot sau Otello sunt doar câteva dintre spectacolele de operă la care timișorenii și nu numai își pot cumpăra deja bilete, în vreme ce Filarmonica Banatul este pregătită să pună în scenă o serie de recitaluri și concerte simfonice care cu siguranță vor satisface și cele mai exigente pretenții ale melomanilor.

Mai multe articole de același fel

Vicepreşedintele CJ Harghita, Bíró Barna Botond, ales candidatul UDMR la preşedinţia CJ

În cursa pentru alegerea candidatului UDMR la preşedinţia Consiliului Judeţean Harghita s-au înscris, pe lângă Bíró Barna Botond, actualul preşedintele al CJ Harghita, Borboly Csaba, aflat la al patrulea mandat, precum şi al doilea vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, Barti Tihamér.