Familia Radu, Neluțu, Cătălina și fiul ce le urmează pasiunea pentru grădinărit

De 25 de ani vând pe piața Devei. De trei luni au vândut doar pe comandă, în județul Hunedoara, direct la client. Oamenii au primit legumele și fructele acasă, la același preț cu care le-ar fi cumpărat din piață.

Neluțu și Cătălina Radu au o fermă de legume și fructe în localitatea arădeană Pâncota, dar vând în piața din Deva. Tatăl Cătălinei a fost cel care a venit, în urmă cu 25 de ani, cu produsele sale de grădină în orașul de la poalele Cetății. De atunci, ferma lor a crescut continuu, iar acum au ajuns să cultive un hectar de solarii și 5000 de metri pătrați în câmp deschis. Asta doar pentru legume.

Vinetele crescute cu bălegar, înalte cât un om bun

Mai au 5000 de metri pătrați pe care cultivă doar căpșuni și 10 hectare de livadă, în care au plantat piersici și nectarini.

Piersicile parfumate din livada fermierului

Au legume pe piață tot timpul anului, pentru că, în solarii, au trei culturi succesive. Primăvara devreme au ridichi, salată verde, ceapă verde și spanac, iar mai apoi roșii, ardei gras, ardei kapia, castraveți, vinete, dovlecel și gogoșar. Astea sunt cultivate în solarii. Iar în câmp cultivă conopidă și varză de vară și de toamnă.

Neluțu Radu, în solarul de dovlecei

Răsadurile pentru legume și le produc tot ei. Au trei solarii încălzite, iar aici pun răsadurile și verdețurile pe care le vând iarna.

La toate acestea lucrează familia – Neluțu, Cătălina, tatăl Cătălinei, o mătușă și o verișoară. Iar în plin sezon mai angajează doi-trei oameni. Acum, tatăl Cătălinei nu mai vine la piață. A predat ștafeta celor tineri. Dar stă acasă și are grijă de fermă.

Bunicul dă ștafeta mai departe

Ce îi face diferiți față de alți producători este faptul că nu folosesc produse chimice pentru legumele și fructele pe care le cultivă. “Nu folosim chimicale, cum fac alții. Ca îngrășământ folosim doar gunoi de grajd. Câte un camion de bălegar la fiecare solar. Nici ierbicid nu punem. Toată buruiana o luăm manual, cu sapa, o dată la două săptămâni. Iar pentru polenizare folosim bondari. Avem cutii cu bondari și așa facem polenizarea”, explică Neluțu Radu. “Mulți folosesc stimulente pentru polenizare și creștere. Dar stimulentele sunt toxice. Dacă tăieți o roșie crescută cu stimulente o să observați că aproape nu are semințe. Pentru că stimulentul sparge cutia cu semințe și o transformă în gelatină”, completează fermierul. Căpșunile nu le cultivă pe folie, cum fac cei mai mulți producători, ci le mulcesc cu paie – se pun paie printre rândurile de căpșuni – ca să nu crească buruiana așa de repede. Iar pentru boli și dăunători folosesc produse bio pe care le cumpără cu de trei-patru ori prețul produselor chimice. “Stropim doar cu produse bio. La produsele care conțin chimicale, nu poți să culegi trei-patru zile legumele, pentru că nu ai voie să le consumi. Sunt toxice. La produsele pe care le folosim noi, imediat după ce ai stropit poți să culegi și să mănânci. Nu sunt deloc dăunătoare. Dar sunt de cel puțin trei sau patru ori mai scumpe decât chimicalele”, explică Neluțu.

Neluțu, mândru de legumele lui

De aici și prețul mai ridicat al produselor lor. Deși roșiile sunt deja pe piață și cu trei-patru lei kilogramul, ei nu au vândut, până acum, roșii sub 10 lei kilogramul. De acum le vor mai ieftini, pentru că începe să crească și recolta, fiind, deja, sezonul aproape în toi, “Căpșunile nu le-am dat cu mai puțin de 20 de lei kilogramul. Dar cine a vrut căpșuni de calitate a cumpărat. Avem soiuri vechi de căpșuni. Sunt așa parfumate încât, când deschideam mașina unde aveam lădițele cu căpșuni, dacă trecea cineva pe lângă noi cumpăra și dacă nu îi trebuia”, glumește fermierul.

Cătălina și mezinul familiei, între rândurile nesfârșite de căpșuni parfumate

Ploile din acest an le-au afectat și lor recoltele din câmp. “Aproape toată varza de vară am pierdut-o. A venit o grindină și a spart-o pe toată. Din câteva mii de fire nu știu dacă am mai recuperat vreo 500 de căpățâni. Am mai pus încă o tură, aia a fost inundată. Dar acum am reușit să o săpăm, sper că am reușit să o salvăm măcar pe asta”, povestește Neluțu.

De trei luni nu au mai fost deloc în piață. Au vândut doar pe comandă, cu livrare la domiciliu. Și-au creat o pagină de Facebook, “Legume bio de la producator la domiciliu”, iar de acolo i-au găsit toți cei care au vrut să primească legume și fructe acasă, fără să mai trebuiască să meargă în piață, mai ales de când a început pandemia de coronavirus.  “Avem clienți permanenți și au mai venit și alții pe parcurs. Cine a cumpărat de la noi o dată și a văzut calitatea ne-a căutat mereu”, spune Neluțu Radu. A avut chiar și VIP-uri printre clienți și nici măcar nu a știut. “De trei luni duceam fructe și legume la primarul Devei, Florin Oancea. Dar nu am știut. Întotdeauna era soția acasă să le ridice. Până când, într-o zi, a ieșit domnul primar. Și așa am aflat că este clientul nostru”, povestește Neluțu.

Neluțu și primarul Devei, Florin Oancea

Începând de săptămâna viitoare, Cătălina și Neluțu vor merge din nou în piața din Deva. Începe recolta la roșiile de vară și aici e treabă serioasă. Au plantate vreo cinci mii de fire și vor avea de recoltat câteva tone de roșii în fiecare săptămână. Dar nu vor renunța nici la comenzile cu livrare la domiciliu. “Avem deja mulți clienți care ne sună să le ducem legumele sau fructele acasă. Nu vom renunța la livrările la domiciliu, chiar dacă vom merge și în piață. Le vom face în paralel”, spune fermierul.

Unul dintre solariile de roșii, reginele fermei

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania