Comunitatea Bisericii Negre din Brașov a pregătit pentru perioada verii 12 concerte de orgă în aer liber. Festivalul Open Air – „Organ nights“ constituie o adaptare, în contextul pandemiei, a tradiționalelor concerte de orgă, desfășurate neîntrerupt de aproape 70 de ani.

Vor fi prezenți artiști din țară și din străinătate, cu un program interactiv și variat. Toate cele patru orgi funcționale ale Bisericii Negre vor răsuna: renumita orgă Buchholz, orga din Rupea, precum și orgile din Hamba și Lechința, instrumente istorice din secolul XIX, salvate din biserici ale căror comunități au dispărut, restaurate și amplasate apoi în Biserica Neagră. Organiștii vor oferi explicații despre instrumente, compozitori și compoziții. Mai mult, specialiștii Bisericii Negre în domeniul conservării vor oferi în scurtmetraje informații din spatele cortinei, despre obiecte necunoscute din patrimoniul bisericii.

Concertele de orgă din acest an vor fi proiectate live, pe un ecran amplasat pe fațada sudică a Bisericii Negre, în curtea J. Honterus, în fiecare sâmbătă, de la ora 20.20, în perioada 4 iulie – 19 septembrie.

Accesul publicului în spațiul împrejmuit, cu toate măsurile de securitate și protecție ce se impun, se va face începând cu ora 20:00, fără rezervare în prealabil, prin cele trei puncte de acces, de unde se pot achiziționa și biletele, în valoare de 10 lei, în limita locurilor disponibile („primul venit, primul servit”).

Publicul este rugat să poarte asupra sa mască de protecție și o umbrelă, în caz de vreme nepotrivită.

Dacă condițiile meteo se deteriorează vizibil, începerea concertelor se amână, iar dacă ploaia nu se oprește, concertul va fi transmis live, prin streaming, pe pagina de facebook „Organ Nights”.

Locurile fiind limitate și condițiile meteo imprevizibile, parohia își cere scuze anticipat pentru disconfortul creat persoanelor care nu vor reuși să ocupe un loc sau acelora care se vor retrage din cauza vremii.

Veniturile obținute din urma vânzării biletelor vor fi folosite pentru reparațiile de întreținere a orgilor. Acestea sunt urgent necesare, fiindcă nivelul ridicat de umezeală din ultimii ani duce la deteriorarea accelerată a acestor instrumente.

Pentru mai multe informații, cei interesați sunt invitați să acceseze pagina de facebook „Organ Nights” sau numărul de telefon 0268.511824.

(FOTO: Facebook / Schwarze Kirche – Biserica Neagră)

Publicaţia Știrile Transilvaniei se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului. Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.

Comentează și tu acest articol

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.