fbpx
4.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI COVASNAPrimul județ care a modernizat integral reţeaua de distribuţie a energiei electrice

Primul județ care a modernizat integral reţeaua de distribuţie a energiei electrice

Publicat în

spot_img
spot_img

Judeţul Covasna este primul din ţară care a modernizat integral reţeaua de distribuţie a energiei electrice şi în urma lucrărilor executate în ultimul deceniu nu mai există niciun cătun neracordat la reţeaua de alimentare, a anunţat marţi conducerea Sucursalei Covasna a Societăţii de Distribuţie a Energiei Electrice Transilvania Sud.

Directorul sucursalei, Józsa Csaba, a declarat că întreaga reţea de distribuţie a fost modernizată la standarde europene, investindu-se peste 200 de milioane de lei, atât din fonduri europene, cât şi din fonduri proprii.

„În opt ani de zile am reuşit să modernizăm în totalitate reţelele de distribuţie din judeţul Covasna. Avem 147 de localităţi şi toate cele 147 de localităţi au fost modernizate, asta însemnând schimbarea reţelelor vechi, injecţie de putere acolo unde a fost cazul, deci montarea de posturi de transformatoare noi (…), lungimea acestora a scăzut sub 500 de metri, toate branşamentele, aproape 100.000, au fost modernizate. Suntem primul judeţ din România unde s-a făcut în întregime modernizarea reţelelor de distribuţie şi suntem, iarăşi, fruntaşi în toată ţara pentru că avem cele mai mici pierderi în reţele (…) Nu există niciun alt judeţ din ţară unde să se fi făcut în totalitate aceste lucrări. Distribuim energia la standarde occidentale, timpul de întrerupere este foarte mic şi datorită acestor lucrări avem foarte puţine incidente pe linii de medie tensiune şi deranjamente pe joasă tensiune. Trec câteodată zile şi săptămâni în care nu înregistrăm nicio abatere de la schema normală”, a declarat Józsa Csaba, în cadrul unei conferinţe de presă.

Acesta a mai spus că în localităţile urbane, reţeaua de alimentare aeriană a fost introdusă în subteran, iar noile echipamente permit ca majoritatea defecţiunilor să fie remediate operativ de la distanţă.

„Am refăcut aproape 100.000 de branşamente (…) Toată reţeaua de joasă tensiune a fost schimbată în oraşe şi pusă în subteran, iar în afara oraşelor, în mediul rural am folosit reţele de torsadat, adică un fascicul de conductor în loc de cinci conductoare neizolate. Deci, o „măţaraie” am înlocuit-o cu un singur fascicul de conductor (…) Aproape 5.000 de km de conductoare am schimbat şi am fost pionierii introducerii echipamentelor moderne în instalaţiile noastre (…) Când se iscă un incident, operaţiunile de izolare a defecţiunilor le putem face prin tastatură, deci putem să deschidem şi să separăm liniile. Astfel, şi timpul de realimentare şi timpul de intervenţie au scăzut foarte, foarte mult. De asemenea, am automatizat posturile de transformare, iar electricienii noştri se duc pe teren numai după depistarea defecţiunii (…) În ultimii zece ani am investit mai mult de 200 de milioane de lei, dar dacă luăm în calcul şi lucrările de mentenanţă pe care le-am făcut, aceste cifre ajung la 300 de milioane”, a mai spus directorul sucursalei.

Józsa Csaba a menţionat că reţeaua de electricitate din judeţul Covasna a fost realizată între anii 1952 şi 1972, deci avea termenul de viaţă depăşit de două ori.

„Am început, să zic aşa, de la zero şi noi acum zicem că 40 de ani nu ar mai trebui să se facă nimic în instalaţie, fiindcă am fost atenţi la execuţia acestor lucrări şi la calitatea materialelor”, a adăugat acesta.

Józsa Csaba a subliniat că un rol important în finalizarea acestui amplu proiect l-au avut şi autorităţile locale şi judeţene. „Asta înseamnă, de pildă, că la certificatele de urbanism şi autorizaţiile de construcţie, într-adevăr, avem un termen de 30 de zile de eliberare, dar nu trebuie să aşteptăm să treacă 30 de zile. Asta înseamnă că trebuie să fim în legalitate, dar trebuie să fim şi eficienţi”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor. (AGERPRES)

(FOTO CREDIT: Michael Schwarzenberger / Pixabay)

Redactia

Articole recente

”Timișoara Muzicală” își va deschide peste câteva zile porțile, în capitala Banatului

Opera Gala, Turandot sau Otello sunt doar câteva dintre spectacolele de operă la care timișorenii și nu numai își pot cumpăra deja bilete, în vreme ce Filarmonica Banatul este pregătită să pună în scenă o serie de recitaluri și concerte simfonice care cu siguranță vor satisface și cele mai exigente pretenții ale melomanilor.

Corona Braşov a câştigat titlul de campioană la hochei

CSM Corona Braşov a câştigat, miercuri seara, Campionatul Naţional de hochei pe gheaţă şi a realizat o triplă istorică, după ce în acest an a cucerit Cupa României şi s-a impus în competiţia regională Erste Liga.

Corvinul Hunedoara s-a calificat în finala Cupei României

Finala Cupei României va avea loc pe 15 mai, la Sibiu.

O tânără din Piteşti a câştigat Marele Premiu al Festivalului Concurs Naţional „Ilie Micu” de la Sibiu

Gabriela Silvia Vişinescu de la Şcoala Populară de Arte din Piteşti a câştigat Marele Premiu al Festivalului Concurs Naţional de Interpretare Vocală "Ilie Micu" din Sibiu, secţiunea Muzică uşoară, care a avut loc la Sala Thalia.

Mai multe articole de același fel

Antal Árpád anunţă construirea unei noi zone rezidenţiale pentru familii tinere care lucrează în domeniul sănătăţii şi al educaţiei, pe locul unei foste ferme...

Primarul din Sfântu Gheorghe a adăugat că „aceasta este o altă piatră de hotar pentru oraşul nostru, deoarece noul campus dual, noul centru educaţional, le va permite copiilor noştri să înveţe meseriile viitorului, de la liceu până la universitate, în parteneriat cu firmele locale”.

Au început înscrierile pentru cea de-a 13 ediţie a ”Galopiadei secuieşti”

Galopiada va cuprinde atât cursele tradiţionale, cât şi demonstraţii de călărie, lupte pe cai, spectacole de cascadorie, programe pentru copii şi un târg meşteşugăresc şi de produse tradiţionale.