Primarul Sighișoarei, Ovidiu Mălăncrăvean, a avut marți o întâlnire cu Cristina Ana Iliescu, manager destinație de ecoturism Colinele Transilvaniei, partener local al proiectului “Via Transilvanica”, pentru identificarea nevoilor de sprijin pentru implementarea proiectului la nivelul Sighișoarei.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Via Transilvanica este un traseu de 1.000 de kilometri care dezvăluie 2.000 de ani de istorie a Transilvaniei, de la Putna la Drobeta Turnu-Severin. Este un proiect al organizației Tășuleasa Social, ONG cu sediul în Pasul Tihuța, în județul Bistrița‑Năsăud, care desfășoară acțiuni cu caracter educațional, social, de mediu, cultural etc. Acest traseu poate fi parcurs după voia călătorului, fie pe etape, fie în întregime, pe jos, cu bicicleta, sau chiar și călare.

Pentru a putea fi materializat, proiectul are nevoie de cooperarea dintre voluntarii Asociației Tășuleasa Social, partenerii locali (Colinele Transilvaniei, echipa de voluntari sighișoreni) și autorităţile administrației publice. Aceștia din urmă susțin implementarea proiectului și facilitarea accesului și sprijină etapele logistice pentru ca el să devină realitate.

“Am purtat astăzi discuții despre implementarea acestui proiect ambițios care aduce un plus de vizibilitate zonelor pe care le străbate. Călătorii pe traseul “Via Transilvanica“ vor trece și prin Sighișoara, iar noi vom sprijini inițiatorii și partenerii în realizarea traseului. Acest proiect oferă posibilitatea călătorilor de a descoperi repere importante ce țin de identitatea locurilor și a locuitorilor zonei, fiind important în demersurile nostre de promovare a orașului ca destinație turistică”, a declarat primarul Sighișoarei.

“Cu o lungime de 125 km, Terra Saxonia este porțiunea din “Via Transilvanica“ ce traversează și Sighișoara, zonă locuită odinioară de sași, viitoare destinație de eco-turism Colinele Transilvaniei. Tradițiile și obiceiurile sașilor au influențat dezvoltarea întregii Transilvanii. De fapt, existența permanentă a mai multor etnii aici( români, maghiari, sași, rromi, etc) a creat un spațiu multicultural unic care, împreună cu cadrul natural de excepție , este vizitat de un număr tot mai mare de călători. Pădurile și pășunile cu arbori seculari, din jurul Sighișoarei, azi arie protejată Natura 2000, au fost mereu parte din acest peisaj în care natura și comunitatea au fost strâns legate atâtea secole. Ne bucurăm că în zona Sighișoarei, “Via Transilvanica“ va pune în valoare traseele de drumeție și bicicletă propuse de Colinele Transilvaniei încă din 2015 și apreciate de sighișorenii amatori de mișcare în natură”, a spus Cristina Ana Iliescu, partener local Via Transilvanica.

Ruta “Via Transilvanica” este împărțită în șapte regiuni istoric culturale: Bucovina, Călimani, Terra Siculorum, Terra Saxonia, Valea Mureșului, Terra Daco Romana și Valea Cernei. Traseul se mai împarte și în cele zece județe pe care le străbate: Suceava, Bistrița Năsăud, Mureș, Harghita, Brașov, Alba, Sibiu, Hunedoara, Mehedinți și Caraș Severin.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania