Conducerea Institutului Oncologic din Cluj-Napoca (IOCN) răspunde acuzaţiilor aduse de deputatul USR Emanuel Ungureanu şi îşi arată disponibilitatea ca Ministerul Sănătăţii să efectueze un control de specialitate.
„Pentru a se clarifica orice suspiciune, suntem dispuşi să solicităm Ministrului Sănătăţii efectuarea unui control de specialitate, pentru a certifica modul în care Institutul Oncologic şi-a desfăşurat activitatea. În concluzie, regretăm faptul că munca personalului medical, care s-a dedicat acestei profesii, şi imaginea Institutul Oncologic, este pusă în derizoriu, pe baza unor vorbe aruncate în vânt, fără nici un argument factual”, se arată într-un comunicat trimis, vineri, de IOCN, semnat de managerul Ioan-Cătălin Vlad şi de directorul medical prof.univ.dr. Patriciu Achimaş-Cadariu.
Deputatul Emanuel Ungureanu, vicepreşedinte al Comisiei pentru Sănătate şi Familie din Camera Deputaţilor, a depus, vineri, o plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, în care acuză conducerea IOCN de faptul că s-ar face vinovată de răspândirea în instituţie a COVID-19 şi de focarul în care au fost infectate 12 cadre medicale din spital şi pacienţi.
„Având în vedere faptul că, în ultima perioadă, Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă” a făcut obiectul unor atacuri fără precedent, total nejustificate, atacuri care au afectat grav atât pacienţii cu cancer, cât şi personalul medical, apreciem că această conduită/atitudine poate fi înţeleasă doar din punct de vedere subiectiv al acestora, din lipsa de vizibilitate sau de activitate profesională, din nevoia de afirmare şi rea-credinţa a unora”, se mai arată în comunicatul IOCN.
Potrivit sursei citate, activitatea managerială a IOCN s-a desfăşurat cu bună credinţă, maximă implicare, în consens cu interesul pacientului cu cancer şi în concordanţă cu prevederile legale.
„Activitatea Institutului Oncologic în perioada pandemiei a avut următoarele priorităţi: s-au asigurat prioritar şi oportun servicii medicale pacienţilor cu cancer, din toată ţara, în timp ce alte instituţii sanitare au funcţionat la capacitate redusă; s-au dispus toate măsurile care le-am considerat utile, pentru limitarea infectării cu coronavirusul SARS-CoV-2 în rândul pacienţilor şi al personalului propriu; s-au dispus măsuri pentru asigurarea stocurilor de materiale şi echipamente medicale; s-a efectuat periodic informarea şi pregătirea personalului, specific situaţiei date; s-au efectuat teste RT PCR, în Departamentul de cercetare, în vederea depistării infecţiei cu coronavirusul SARS-CoV-2, atât pentru personalul şi pacienţii proprii, cât şi pentru alte Instituţii sanitare din judeţul Cluj şi judeţele limitrofe”, se menţionează în comunicatul IOCN. (AGERPRES)
Citește și