Muzeul din Deva aduce în atenția publicului un nou exponat virtual în cadrul rubricii „Piese reprezentative din colecțiile Muzeului Civilizației Dacice și Romane”. Este vorba despre un Un vârf de pilum de la Ardeu.

Piesa este prezentată în rândurile de mai jos de dr. Iosif Vasile Ferencz, cercetător științific, secția de Arheologie a MCDR Deva.

“În cadrul rubricii PIESE REPREZENTATIVE DIN COLECȚIILE MUZEULUI CIVILIZAȚIEI DACICE ȘI ROMANE DEVA am ales să vă prezentăm un obiect a cărui prezență, între descoperirile arheologice este rară. Este vorba de fragmentul unui pilum, sulița specifică legionarului roman. Cu toate că în antichitate a fost folosit pe scară largă, din descoperiri arheologice sunt cunoscute puține exemplare. Exemplarul a fost descoperit în timpul cercetărilor recente la Cetatea dacică de la Ardeu și probabil că prezența în acel loc are legătură cu asediul final și sfârșitul locuirii dacice. Cu toată starea fragmentară, piesa este păstrată într-o stare foarte bună și se numără printre piesele reprezentative din cadrul Muzeului”.

Sunteți invitați să vizitați acest exponat, virtual, pe pagina de Facebook și pe site-ul muzeului devean.

Publicaţia Știrile Transilvaniei se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului. Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.