fbpx
spot_img
17.7 C
Cluj-Napoca
AcasăSĂNĂTATEProf. dr. Dorin Dumitru Borzea, personalitate a Școlii de stomatologie clujene, omagiat...

Prof. dr. Dorin Dumitru Borzea, personalitate a Școlii de stomatologie clujene, omagiat de UMF „Iuliu Hațieganu”

Publicat în

spot_img
spot_img

Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca l-a omagiat vineri prof. dr. Dorin Dumitru Borzea, una dintre personalităţile de seamă ale Școlii de stomatologie clujene, prin conferirea Medaliei „Iuliu Hațieganu”, pentru contribuţiile remarcabile la dezvoltarea și la prestigiul învăţământului stomatologic universitar clujean și românesc.

Decan al Facultății de Stomatologie între anii 1991-2000, preşedinte al Consiliului Județean al Colegiului Medicilor Dentiști (2004-2007), şef al Catedrei de Propedeutică dentară până la pensionarea domniei sale, în anul 2005, prof. dr. Dorin Borzea a fost un creator de Școală,  formator a numeroase generaţii de studenţi, care îi poartă respectul şi îl întâlnesc cu bucurie după ani.

Ceremonia de decernare a Medaliei „Iuliu Hațieganu”, pentru contribuţiile remarcabile la dezvoltarea și la prestigiul învăţământului stomatologic universitar clujean și românesc, a avut loc vineri, în amfiteatrul Ion Aleman al UMF. Evenimentul s-a desfășurat într-un cadru restrâns, ceremonia fiind prezidată de decanul Facultății de Medicină Dentară, conf. dr. Cristian Dinu, de prof. dr. Mihaela Băciuț – prorector ştiinţific și de prof. dr. Diana Dudea – director departament Protetică şi materiale dentare.

“Domnul profesor Borzea și-a păstrat permanent deschiderea spre informaţiile de ultimă oră. A fost printre primii din țară care a prezentat studenților Sistemele metalo-ceramice și mai ales integral ceramice în Tehnologia Protezelor dentare, variantele de proteze realizate prin injectare, sistemele speciale de retenție ale protezelor scheletate – sunt doar câteva exemple. Pe toată perioada activităţii sale, a constituit un sprijin pentru colaboratorii săi, pe care i-a încurajat şi susţinut continuu. Aşa cum îi place să afirme, Catedra pe care a condus-o s-a dovedit o “pepinieră” în care s-au format cadre care s-au orientat în domenii distincte, unele ce păstrează specificul de origine al Propedeuticii dentare: Tehnologia Protezelor dentare, Morfologia funcţională a aparatului dento-maxilar, dar şi altele noi: Materiale dentare, Estetica dento-facială, Semiologia aparatului dento-maxilar. Ca un adevărat creator de şcoală, a intuit importanţa unor ramuri noi în dezvoltarea viitoare a Medicinii dentare şi şi-a încurajat discipolii să le aprofundeze. A iniţiat şi dezvoltat Colegiul de Tehnică dentară, intuind importanţa acestei profesii strâns legate de activitatea medicului stomatolog, precum şi necesitatea de pregătire în condiţii cât mai performante a studenţilor din acest domeniu. În acelaşi context, a pus bazele primului laborator de simulare din cadrul facultăţii, în care a desfăşurat, de-a lungul timpului, cursuri de perfecţionare postuniversitară în diverse ramuri ale stomatologiei dentare restaurative”, se arată într-un comunicat de presă transmis cu această ocazie de UMF Cluj-Napoca.

În anul 2005, prof. dr. Dorin Dumitru Borzea a organizat primul Congres Internaţional de Biomateriale “Napoca Biodent”. De-a lungul activităţii didactice, s-a dovedit deschis spre a asimila informaţii de ultimă oră pe care, cu pricepere şi spirit practic deosebit, le-a introdus în activitatea medicală curentă, aşa încât să le poată prezenta studenţilor, prin prisma experienţei personale.

La împlinirea frumoasei vârste de 80 de ani, generaţiile de studenţi, medici, colegi şi colaboratori care i-au fost alături de-a lungul timpului îi urează din toată inima, cu recunoștină și respect: “La mulți ani, domnule profesor Dorin Borzea!”

”A fost o zi deosebită, plină de emoții. Doresc să adresez cele mai sincere și calde mulțumiri Senatului și doamnei rector, prof. dr. Anca Buzoianu. Sunt fericit că am primit această deosebită onoare, le mulțumesc membrilor Consiliului Facultății de Medicină Dentară, dlui decan Cristian Dinu, dnei prorector Mihaela Băciuț, precum și catedrei de propedeutică dentară. Mă bucur că întreg colectivul format de mine are oameni de valoare, care se implică în continuare pentru a aduce facultatea la nivel european și mondial”, a spus prof. dr. Dorin Borzea.

Ioana Pop

Articole recente

Sistare alimentare cu gaze naturale pentru consumatorii din localitatea Vulcan

Delgaz Grid a fost nevoita sa sisteze alimentarea cu gaze naturale pentru consumatorii din...

Dublă lansare de carte la Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara

Evenimentul este găzduit de Galeria Indecis, în parteneriat cu Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte.

Program bogat și multă distracție la ediția cu numărul 26 a Zilelor Orașului Satu Mare

Evenimentul are loc în 24-26 mai. Vezi programul complet

International Staff Week la Universitatea Politehnica Timișoara, cu oaspeți din 16 țări

Universitatea Politehnica Timișoara organizează în perioada 20-24 mai 2024 cea de-a doua ediție a Săptămânii Internaționale Erasmus+, cu tema „Sinergii în lumea academică: cultivarea alianțelor, facilitarea interculturalității și promovarea durabilității”.

Mai multe articole de același fel

Castelul Rákóczi-Bánffy de la Gilău a fost inaugurat, după ample lucrări de restaurare

Castelul Rákóczi-Bánffy se află la 20 de kilometri de Cluj-Napoca, are o formă pătrată cu patru bastioane pe colţuri şi conţine 60 de săli. Înaintea naţionalizării i-a aparţinut contesei Katinka Bánffy. Până în 2002, în clădire a funcţionat o şcoală ajutătoare, castelul fiind restituit nepotului contesei, istoricului Tamás Barcsay, după o perioadă de 7 ani. Prima menţionare scrisă a castelului datează din 1439.

Intrare gratuită la UNTOLD şi Neversea în schimbul donării de sânge, în cadrul campaniei Blood Network

Persoanele care donează sânge între 18 mai şi 30 iunie, atât la caravana mobilă, cât şi în Centrele de Transfuzie din ţară, în cadrul campaniei Blood Network ajunsă în acest an la a X-a ediţie, vor primi un bilet gratuit de o zi la festivalul UNTOLD sau Neversea.

UBB lansează o platformă de cercetare a sănătăţii la nivel internaţional

Platforma este rezultatul colaborării între două institute de referinţă ale UBB: Institutul de Studii Avansate în Psihoterapie şi Sănătate Mintală Aplicată (Institutul de Sănătate Mintală)