fbpx
spot_img
22.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI CLUJStrada din Cluj-Napoca unde a locuit Doina Cornea a primit numele marii...

Strada din Cluj-Napoca unde a locuit Doina Cornea a primit numele marii disidente anticomuniste

Publicat în

spot_img
spot_img

Consiliul Local Cluj-Napoca a votată în unanimitate în ultima ședință hotărârea de schimbare a denumirii str. Alba Iulia din municipiul Cluj-Napoca. Aceasta se numește acum strada Doina Cornea, în semn de respect pentru un simbol al demnității, curajului și libertății în cei mai crunți ani ai regimului comunist condus de Nicolae Ceaușescu.

Născută la 30 mai 1929 la Braşov, după izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, Doinea Cornea a fost o publicistă și disidentă anticomunistă din Romania. Studiile de franceză și italiană le-a început la Facultatea de Filologie a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, iar începând cu 1958, Doina Cornea a devenit profesor la Catedra de Franceză a Universităţii Babeş-Bolyai.

În 17 noiembrie 1989, Doina Cornea primea titlul de Doctor Honoris Causa al Universității libere din Bruxelles, o recunoaștere internațională a abnegației, demnității și curajului ei deplin în lupta pentru drepturile omului și împotriva totalitarismului din România.

Doina Cornea a primit un mare număr de distincții, titluri și premii, printre:

– Premiul „Thorolf Rafto” (Norvegia, 1989)

– Legiunea de Onoare în grad de Ofițer (Franța, 2000)

– Ordinul „Steaua României” în grad de Mare Cruce (2000)

– Legiunea de Onoare în grad de Comandor (Franța, 2009)

– Din partea Regelui Mihai a primit Crucea Casei Regale a României (2009)

Doina Cornea s-a stins din viață în 4 mai 2018, în locuința ei din Cluj-Napoca, și a fost înmormântată cu onoruri militare în Cimitirul Central din municipiu.

Foto: Radu Pădurean – Concert caritabil 07.03.2020.

Ioana Pop

Articole recente

Se deschide circulația pe Centura Sântandrei

Centura Sântandrei se finalizează cu 3 luni înainte de termen și este prima din cele cinci centuri din zona metropolitană a Municipiului Oradea dată în folosință.

Un ucrainean aflat pe munte de 3 zile, rămas fără apă şi hrană, recuperat de salvamontişti şi poliţiştii de frontieră maramureșeni

În timpul acţiunii de salvare au mai fost găsiţi pe munte alţi doi cetăţeni ucraineni. Aceştia se aflau în deplasare şi au fost preluaţi de poliţiştii de frontieră din Poienile de sub Munte.

Pünkösdi visszacsatlakozás

Az egyház sok problémája abból származik, hogy visszakívánkozik az ószövetségbe. Jobban szeretné, ha megint lennének valakik, akik helyette elvégzik a vallásos tennivalókat. Legyenek különleges emberek, akik megmondják, mit kell tenni, hírt adnak a jövendôrôl és helyettünk cselekszenek!

Pelerinaj la Șumuleu Ciuc | László Felföldi, episcopul Diecezei de Pécs: Trebuie să ne întoarcem şi să căutăm punctul cel mai profund al credinţei...

În omilia sa, oratorul pelerinajului din acest an a dedicat o secţiune specială tinerilor, avertizându-i împotriva pericolelor lumii digitale şi subliniind că şi ei, „tinerii care construiesc şi continuă viitorul”, au nevoie de bucuria credinţei.

Mai multe articole de același fel

Castelul Rákóczi-Bánffy de la Gilău a fost inaugurat, după ample lucrări de restaurare

Castelul Rákóczi-Bánffy se află la 20 de kilometri de Cluj-Napoca, are o formă pătrată cu patru bastioane pe colţuri şi conţine 60 de săli. Înaintea naţionalizării i-a aparţinut contesei Katinka Bánffy. Până în 2002, în clădire a funcţionat o şcoală ajutătoare, castelul fiind restituit nepotului contesei, istoricului Tamás Barcsay, după o perioadă de 7 ani. Prima menţionare scrisă a castelului datează din 1439.

Intrare gratuită la UNTOLD şi Neversea în schimbul donării de sânge, în cadrul campaniei Blood Network

Persoanele care donează sânge între 18 mai şi 30 iunie, atât la caravana mobilă, cât şi în Centrele de Transfuzie din ţară, în cadrul campaniei Blood Network ajunsă în acest an la a X-a ediţie, vor primi un bilet gratuit de o zi la festivalul UNTOLD sau Neversea.

UBB lansează o platformă de cercetare a sănătăţii la nivel internaţional

Platforma este rezultatul colaborării între două institute de referinţă ale UBB: Institutul de Studii Avansate în Psihoterapie şi Sănătate Mintală Aplicată (Institutul de Sănătate Mintală)