Pentru mine, unul dintre marile mistere ale lumii este cel legat de cărți. O carte, în opinia multora (sau a celor mai mulți) este expresia prin care Muma Pădurii dorește să epateze. Cum ar veni, să iasă în lume…
Fără să mă laud, că doar știți că-s modest, am scris câteva mini-micro recenzii. Impactul în rândul cititorilor a fost extrem de modest. Și un banc cu sau despre soacre avea mai multe licheuri. În schimb știrile despre COVID 19, accidente, violuri, omoruri cu toporul sau sapa, inundații, conspirații mondiale și extratereștri adună sute sau mii de licheuri.
Părerea mea este că lumea e speriată. Lumea e speriată de cărți, nu de boli. Bine, dacă scriam despre Iliada, Odiseea, Divina comedie, În căutarea timpului pierdut sau Moartea căprioarei, primeam mai multe licheuri. Că doar toți i-am citit pe Homer, Dante, Proust sau Labiș. Se încadrau la „lecturi obligatorii”. Alături de Creangă. Călinescu. Caragiale. Ion Luca sau Mateiu.
Eu scriu despre alte cărți, care nu sunt așa celebre ca cele mai sus menționate. Dar le recomand cu pasiune, pentru că sunt scrise de oameni de la care avem cu toții ceva de învățat. Volumele nu doresc să fie un fel de biblii moderne. Unele se încadrează din prima la distopii. Sper să nu fi scris și despre utopii. Dar asta e doar problema mea.
Încercările mele în domeniul mini-micro recenziilor de carte se datorează faptului că lumea, în general, citește doar clasicii măreți. Cei enumerați mai sus. Dacă nu ști de ei, pari cam prost. Ceea ce este OK și necesar. De citit zic. Există însă cărți spectaculoase care rămân necunoscute pentru că lumea nu le cunoaște nici măcar titlurile.
În schimb, lumea știe tot ceea ce se întâmplă în lume. Crime, incendii, violuri etc. Câte cazuri de COVID 19 sunt pe zi, pe țară, pe continent, pe mapamond. Cancerul a cam fost lăsat de izbeliște…
Eu zic că ar cam trebui să ne punem cu burta pe carte. Seara, după cină, pui sub burtă un volum de Harari, spre exemplu, că poate așa îți intră în cap. Mai vezi că sunt și malthusienii. Thomas Robert Malthus (n. 13 februarie 1766 — d. 23 decembrie 1834) a fost un tip care a generat ideile Clubului de la Roma. Dar despre Clubul de la Roma puteți citi mai multe volume (cred că peste 60) publicate în colecția Idei contemporane la Editura Politică în epoca comunistă.