Medic brașovean: Când vezi cum luptă să respire un pacient cu Covid-19, abandonezi teoriile fake-news

Medicul Andreea Moldovan de la Spitalul de Boli Infecțioase Brașov trage un semnal de alarmă și le cere autorităților să intervină, chiar cu amenzi, dacă e necesar, pentru că oamenii nu mai respectă nicio măsură de precauție și evoluția epidemiei de coronavirus devine periculoasă. Într-un interviu la RFI, medicul a spus că la spital se intră în gardă cu 2-3 locuri libere sau chiar cu niciun loc liber.

Județul Brașov ar putea deveni noua Suceava de pe harta Covid-19 în România, atrage atenția medicul Andreea Moldovan, de la Spitalul de Boli Infecțioase Brașov. Ea spune că situația pare scăpată de sub control în acest moment, iar spitalele sunt pline. Asta în timp ce oamenii continuă să ignore măsurile de precauție.

Medicul le cere autorităților să intervină, chiar cu amenzi, dacă e necesar, pentru că oamenii nu mai respectă nicio măsură de precauție și evoluția epidemiei de coronavirus devine periculoasă.

”Este o aglomerație foarte mare de pacienți în spitale. Ne-am relaxat prea repede. Nu sunt adepta amenzilor, a măsurilor punitive. Dar în momentul de față este nevoie de o autoritate care să reglementeze mai mult respectarea măsurilor. Vedem cu toții că nu se mai respectă regula purtării măștii în spațiile închise. Dacă ar fi controale mai ferme, alta ar fi reacția populației” a spus medicul pentru sursa citată.

Alăturându-se altor medici specialiști, epidemiologi și pneumologi cu reputație și cariere de zeci de ani în spate, medicul din Brașov își declară consternarea pentru faptul că epidemia de fake news referitoare la coronavirus prinde mai bine la public decât afaturile medicilor.

”Este trist și dureros să asistăm la așa ceva. Atât aș spune: dacă o dată apuci să vezi un pacient cu Covid-19, cu formă medie sau severă de boală, în care efectiv este acea luptă pentru a putea respira, începi să crezi în toate teoriile medicale și le abandonezi pe cele fake. Boala există, virusul există. Cazurile sunt multe, spitalele și secțiile ATI încep să fie pline. Este un aspect cu care nu ne putem permite să ne jucăm pentru că ne va durea tot pe noi”.

În județul Brașov s-a trecut de 1.700 de cazuri de la începutul epidemiei, iar spitalele simt tot mai tare presiunea.

Adrian Meitner