Ministrul Fondurilor Europene, Ioan Marcel Boloş, a declart astăzi în cadrul unei vizite efectuate în județul Alba că modelul de ”smart village” pe care l-a văzut în comuna Ciugud este un bun exemplu pentru restul de unități administrative din țară, astfel că poate deveni un Program Naţional adresat tuturor celor care vor să urmeze exemplul comunei din județul Alba și să implementeze conceptul de ”sat inteligent”.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

La finalul vizitei pe care a efectuat-o astăzi în Ciugud, unde a participat la evenimentul ”Smart Village – soluţii de digitalizare a serviciilor de cadastru şi publicitate imobiliară”, Ioan Marcel Boloş a afirmat că această comună este un ”exemplu de bună practică” în România, aici implementându-se, pentru prima dată, conceptul de ”sat inteligent”.

”Guvernul României începe de astăzi conturarea unui program național pentru susținerea satelor românești care doresc să devină inteligente. De peste doi ani, Ciugudul promovează conceptul „SMART VILLAGE” și ne bucurăm că, astăzi, am reușit să îl convingem pe ministrul Fondurilor Europene, Ioan Marcel Boloș, că e nevoie de un program național coerent și pentru satele din România. Domnia sa a lansat provocarea comunei noastre de a deveni studiu de caz în conturarea noului Program Național „SMART VILLAGE”. I-am spus domnului ministru că sunt multe comunități rurale în România care au făcut pași importanți spre digitalizare, iar colegii mei primari așteaptă cu real interes un program național care să ofere și fonduri europene pentru astfel de proiecte.”, a declarat primarul comunei Ciugud, Gheorghe Damian

„SMART VILLAGE” înseamnă administrație locală inteligentă, servicii publice inteligente, educație inteligentă, dar mai ales păstrarea identității rurale a satului românesc, îmbinând inteligent tradiția cu modernitatea.

”În centrul acestui proiect național trebuie să se regăsească însă CETĂȚEANUL, care merită cu adevărat servicii publice moderne și accesibile, indiferent că trăiește în cel mai mare oraș sau în cel mai mic sat din România. Să nu uităm că 44% din populația României trăiește în mediul rural, în timp ce media Uniunii Europene este de 25%. Iată de ce trebuie să acordăm o atenție deosebită satelor românești și oamenilor care trăiesc în zona rurală.”, a mai declarat primarul Gheorghe Damian

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania