fbpx
spot_img
13.7 C
Cluj-Napoca
AcasăADMINISTRAȚIEConsiliul Judeţean Mureş a reziliat contractul de reabilitare a Palatului Culturii din...

Consiliul Judeţean Mureş a reziliat contractul de reabilitare a Palatului Culturii din Târgu Mureş

Publicat în

spot_img
spot_img

Consiliul Judeţean (CJ) Mureş a anunţat, marţi, rezilierea contractului de reabilitare a Palatului Culturii din Târgu Mureş, cu o valoare de 6,5 milioane lei, din care circa 6 milioane de lei reprezintă finanţare nerambursabilă, motivul fiind întârzierile în executarea lucrărilor.

„Suntem într-o situaţie neplăcută şi nedorită de nimeni. Am avut mari speranţe privind acest proiect. Cu câţiva ani în urmă s-a realizat reabilitarea interioară a Palatului Culturii, iar acum am propus reabilitarea exterioară şi finalizarea acelor lucrări interioare care au fost omise din proiectul iniţial. Dacă totul mergea bine, la sfârşitul verii trebuia să avem bucuria de a vedea această clădire emblematică a municipiului Târgu Mureş în frumuseţea sa de odinioară. Din păcate, nu s-a întâmplat aşa. Problemele care au condus la situaţia actuală sunt numeroase. Prima problemă este legată de legislaţia privind achiziţiile publice. Cu toate că aceasta a fost modificată în mai multe rânduri, de cele mai multe ori suntem obligaţi să încheiem contract cu ofertantul care a propus cel mai mic preţ. În cazul Palatului Culturii executantul a câştigat licitaţia cu o ofertă de preţ la 80% faţă de preţul estimat de proiectant”, a declarat Péter Ferenc, preşedintele Consiliului Judeţean Mureş.

Potrivit CJ Mureş, executantul a beneficiat de mai multe prelungiri, însă nu s-a mobilizat.

„Executantul lucrărilor de reabilitare a Palatului Culturii din Târgu Mureş a avut întârzieri majore în realizarea proiectului, astfel, după mai multe notificări trimise executantului, Consiliul Judeţean Mureş a decis rezilierea contractului începând cu data de 6 iulie 2020. Executantul are obligaţia de a părăsi şantierul în termen de 20 de zile după reziliere. În 2017, Consiliul Judeţean Mureş a câştigat finanţare europeană pentru reabilitarea Palatului Culturii în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020. În urma unei proceduri de licitaţie publică, în data de 31 octombrie 2017, administraţia judeţeană a încheiat un contract pentru realizarea proiectului tehnic şi pentru execuţia lucrărilor de reabilitare a Palatului Culturii cu Asocierea SC Romconstruct Group SRL – SC Concas SA, prin liderul de asociere SC Romconstruct Group SRL, Ploieşti. Lucrările de reabilitare au început în data de 22 ianuarie 2019”, a precizat CJ Mureş, într-un comunicat de presă.

CJ Mureş a mai afirmat că întârzierile majore în executarea lucrărilor au fost cauzate, în primul rând, de lipsa de mobilizare a executantului, iar lipsa de personal a făcut ca, după 17 luni de la începerea lucrărilor, stadiul acestora să fie sub 40%, astfel încât societatea nu mai putea finaliza lucrările contractate în termenul iniţial, şi anume până la data de 31 august 2020.

„Totodată, executantul nu a respectat, în termenul impus, cerinţele înştiinţărilor de remediere a diverselor deficienţe constatate pe perioada executării contractului. Consiliul Judeţean Mureş va întreprinde toate măsurile necesare astfel încât în cel mai scurt timp posibil să pregătească şi să deruleze o procedură de achiziţie în urma căreia să fie desemnat un nou executant, care să finalizeze lucrările începute”, se mai arată în comunicat.

Adrian Meitner

Articole recente

Castelul Rákóczi-Bánffy de la Gilău a fost inaugurat, după ample lucrări de restaurare

Castelul Rákóczi-Bánffy se află la 20 de kilometri de Cluj-Napoca, are o formă pătrată cu patru bastioane pe colţuri şi conţine 60 de săli. Înaintea naţionalizării i-a aparţinut contesei Katinka Bánffy. Până în 2002, în clădire a funcţionat o şcoală ajutătoare, castelul fiind restituit nepotului contesei, istoricului Tamás Barcsay, după o perioadă de 7 ani. Prima menţionare scrisă a castelului datează din 1439.

Diminuarea inegalităților din UE, eliminarea dublei măsuri și debirocratizarea – priorități ale UDMR în viitorul Parlament European (PE)

Europarlamentarul Iuliu Winkler conduce lista UDMR la alegerile pentru Parlamentul European care vor avea loc în 9 iunie. CMF 43240001

Pelerinaj la Șumuleu Ciuc | Sute de mii de oameni așteptați în sâmbăta Floriilor Catolice la cel mai mare pelerinaj din Europa de Est

Mottoul din acest an al pelerinajului este ”Reînnoiţi-vă!", slujba urmând să fie oficiată de episcopul diecezei romano-catolice din oraşul ungar Pécs, Felföldi László.

Mai multe articole de același fel

Cetatea de Refugiu din Saschiz va fi redată circuitului turistic în luna august

Ridicarea acestei cetăţi a început în anul 1347 de către şapte comunităţi, a fost construită în formă de navă, se întinde pe o suprafaţă de 5.000 de metri pătraţi, iar proiectul a urmărit restaurarea obiectivului prin păstrarea tuturor caracteristicilor istorice şi artistice.

Doru Ioan Dăncuș: Aducem investițiile necesare pentru a îmbunătăți actul medical în Baia Mare (PE)

Primarul municipiului Baia Mare spune că aspecte care vizează realizarea de investiții în sănătate au fost discutate atât cu președintele Comisiei de Sănătate a Senatului, Prof. Dr. Adrian Streinu-Cercel cât și cu secretarul de Stat în Ministerul Sănătăţii, Dr. Tiberius Marius Brădățan, prezenți zilele trecute în Baia Mare. CMF: 21240002