Preşedintele ungar János Áder s-a adresat într-o scrisoare preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski şi preşedintelui României, Klaus Iohannis din cauza volumului mare de deşeuri care sosesc în Ungaria pe apele Tisei şi ale Someşului. János Áder a cerut preşedinţilor celor două ţări vecine estice să-şi pună în valoare influenţa în vederea opririi poluării.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Scrisorile – publicate marţi pe site-ul Oficiului Preşedintelui Republicii – precizează: inundaţiile din ultima vreme au adus, contrar promisiunilor, o nouă cantitate imensă de PET-uri şi alte deşeuri pe teritoriul Ungariei, ceea ce reprezintă un pericol din punct de vedere epidemiologic, totodată împiedică pescuitul şi turismul, are un efect dăunător grav asupra naturii şi în plus este şi respingător.

Preşedintele ţării s-a adresat ambilor omologi ai săi spunând că guvernul ungar a cerut deja de mai multe ori ajutorul autorităţilor din cele două ţări vecine, însă reacţia acestora – dincolo de reafirmarea cooperării – s-a manifestat în prea puţine măsuri eficiente, care au dus la şi mai puţine îmbunătăţiri.

Aşa cum János Áder a subliniat, cauza principală a poluării este faptul că populaţia îşi depune deşeurile în zona de inundaţie a râurilor.

Din textul scrisorilor reies şi datele potrivit cărora Tisa a transportat anul acesta circa 2258 metri cubi de deşeuri solide, iar din 13 iunie încoace au fost scoase din râu 938 metri cubi de aluviuni mixte, în timp ce din Someş au fost scoase 846 metri cubi de aluviuni mixte, iar înlăturarea deşeurilor depăşeşte deja capacitatea utilajelor.

“Consider o mare decepţie faptul că poluarea cu deşeuri a râului Tisa nu a scăzut în pofida promisiunilor repetate şi a devenit în prezent o ameninţare permanentă pentru ecosistemul fragil al acestui râu”, a scris János Áder, precizând totodată că acest fenomen nu este demn de normele europene.

Preşedintele a reamintit omologului său ucrainean şi faptul că i-a atras atenţia asupra acestei probleme încă de anul trecut.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania