Bisericile de lemn din Țara Zarandului.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Zonă etnografică înzestrată cu o bogată moștenire culturală și istorică, Țara Zarandului abundă în comori de arhitectură arhaică, bisericile sale de lemn fiind majoritatea înscrise pe lista monumentelor istorice.

Un pelerinaj al bisericilor de lemn din acest ținut nu trebuie să rateze Biserica de lemn de secol XVII din Basarabasa, com. Vața de Jos, importantă atât din punct de vedere istoric, cât și artistic datorită picturii murale păstrate la interior. Aceeași comună adăpostește Biserica de lemn „Buna Vestire” din Birtin, ce datează din anul 1690, o construcție deosebit de frumoasă, cu un turn-clopotniță înălțat deasupra pronaosului. În enumerare, merită menționată și Biserica din Ciungani, ridicată în jurul anului 1600 și care are cel mai înalt turn dintre bisericile de lemn hunedorene (14 m). Micuța localitate Curechiu, ce a fost primul loc de adunare a țăranilor răsculați conduși de Crișan, se mândrește cu Biserica de lemn „Sfântul Nicolae”, care adăpostește cel mai valoros patrimoniu de icoane pe lemn și sticlă dintre toate bisericile hunedorene. Una dintre cele mai valoroase biserici de lemn din județ, atât prin vechimea ei (sec. al XVII-lea), dar și prin stilul arhitectural și ansamblul pictural, este Biserica „Pogorârea Sfântului Duh” din Căzănești.

Pentru a avea la îndemână ghidul turistic digital al județului, descărcați gratuit aplicația Discover Hunedoara pentru telefoanele mobile sau accesați www.hunedoaraturism.ro

Magazin Play: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.schubertundfranzke.cityapp.hunedoaracounty&hl=ro
App Store: https://apps.apple.com/pk/app/discover-hunedoara/id1480668381

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania