Lucrările de restaurare, conservare și valorificare a corpului principal al Palatului Principilor din Alba Iulia sunt în derulare atât la interior, cât și la exterior, iar stadiul fizic al lucrărilor realizate până acum este de 52%.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Potrivit Primăriei Alba Iulia, printre ultimele lucrări finalizate se numără cele pentru planșeele de lemn peste parter și etaj, cele la nivelul podului, inclusiv tratamentele de biocidare și ignifugare etc.

În derulare sunt lucrările la instalațiile termice, electrice și sanitare și la tencuielile interioare și exterioare.   De asemenea, continuă restaurarea componentelor artistice, dar și cercetarea arheologică preventivă pentru realizarea spatiului tehnic conex subteran.

Potrivit contractului, constructorul și-a asumat finalizarea lucrărilor până în 30 iunie 2021.

În corpul principal al Palatului Principilor se dorește, în primul rând, amenajarea unui Muzeu al Principatului Transilvaniei. Se vor avea în vedere atât etapele de construcție a clădirii, cât și picturile valoroase din epoci diferite care pot fi conservate in situ. Funcțiunile propuse prin proiect sunt culturale și turistice și sunt considerate de specialiști potrivite, atât pentru clădire ca monument istoric, cât și pentru a atrage un număr cât mai mare de turiști.

Palatul Principilor are o istorie îndelungată, legată de personalități și evenimente marcante din istoria Transilvaniei și chiar a Europei. Palatul din zilele noastre reprezintă aproximativ 2/3 din ceea ce a fost în epoca premodernă, când era reședința principilor Transilvaniei. Chiar și astfel segmentat, Alba Iulia are în acest ansamblu un monument unic în Transilvania, care a constituit un model pentru clădirile Renașterii târzii ale provinciei.

Proiectul „Conservarea, restaurarea și valorificarea durabilă a Ansamblului Palatului Principilor din Alba Iulia – Centru Expozițional Corp Principal E“ este finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020.

Durata de implementare a proiectului: până la sfârșitul lunii octombrie 2021.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania