Asociația Acasă în Banat și Fundația Orange colaborează pentru a salva morile de apă din județul Caraș-Severin, susținând totodată și bunăstarea unor comunități locale cu peste 1500 de persoane. Joi a fost lansat proiectul „Salvăm Morile de Apă”, ce continuă demersul Asociației Acasă în Banat, care anul trecut a identificat, fotografiat și cartografiat aproape 250 de mori de apă din județul Caraș-Severin, iar la începutul acestui an a renovat moara de lemn din Sasca Montană.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Proiectul „Salvăm Morile de Apă” este finanțat de Fundația Orange cu 32.000 lei, prin intermediul ”Susține un ONG”, program anual ce încurajează participarea activă a angajaților companiei în proiecte sociale.

Prin intermediul acestui nou proiect, vor fi reabilitate în acest an, cu ajutorul angajaților Orange și a altor voluntari, zece astfel de construcții arhaice de morărit. Zece mori de apă din localitățile Gârnic, Pârvova (comuna Lăpușnicel) și Șopotu Vechi (comuna Dalboșeț) își vor recăpăta strălucirea de odinioară și vor fi pregătite să întâmpine turiștii care ajung în aceste minunate sate.

”Recondiționarea morilor de apă va ajuta ca acest obicei străvechi al măcinatului la moara de apă să se păstreze. Ne propunem ca aceste obiective să devină puncte importante de atracție turistică. Făina măcinată la moara de apă poate deveni un adevărat brand al Banatului, un promotor al gastronomiei locale, sustenabile. Sperăm că prin proiectul nostru, vom oferi un exemplu pentru alte comunități locale să se mobilizeze și să reabiliteze propriile mori de apă”, a spus președintele Asociației Acasă în Banat, Radu Trifan.

”Am selectat acest proiect în cadrul concursului de finanțare „Susține un ONG” înainte de declanșarea pandemiei care a oprit lumea în loc. Pe parcursul acestui „lockdown” mondial, oamenii au redescoperit plăcerea coacerii pâinii în casă, un trend ce a epuizat tot stocul de faină artizanală din Europa. Ne bucurăm că prin acest proiect vom putea să repunem în funcțiune vechile mori din Banat și să reînviem tradiții locale care iată, se redovedesc actuale”, a declarat directorul Fundația Orange, Amalia Fodor.

Primele patru mori de apă vor fi reabilitate în perioada 17 – 19 iulie 2020, la Gârnic, județul Caraș Severin. Voluntarii vor repara acoperișurile, fundațiile, podețele și potecile, vor curăța ierugile (canalele de aducțiune a apei), vor ecologiza albia râului Camenița și vor face mici amenajări pentru a încuraja turiștii să viziteze morile.

Cei care doresc să se înscrie la eveniment pot accesa formularul online AICI.

Următoarele acțiuni, cele de la Pârvova și de la Șopotu Vechi, vor fi anunțate ulterior.

——————————-

Asociația Acasă în Banat a fost înființată în 2018 și își propune să păstreze patrimoniul cultural al regiunii Banat, să redea culoare satului bănățean, să redescopere adevăratele valori ale acestor locuri: oameni buni și gospodari, case frumoase și poveștile lor. Asociația este membră în cadrul International Molinological Society (TIMS), cea mai importantă asociație de profil dedicată morilor din întreaga lume, care este activă din 1965 și are 500 de membri în peste 30 de țări.

Fundația Orange este o organizaţie non-profit și se implică în viaţa comunității, prin realizarea de proiecte de filantropie, menite să aducă schimbări pozitive în viaţa persoanelor dezavantajate. În cei peste 6 ani de activitate, Fundația Orange a investit peste 6.5 milioane de euro în proiecte de educație digitală pentru persoane defavorizate şi în proiecte de sănătate, educație, cultură în beneficiul persoanelor cu deficiențe de vedere /sau de auz, în scopul integrării lor sociale.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania